Spiritualiteit in India

Als je op zoek bent naar spiritualiteit, dan is India jouw land. Dit land heeft een eeuwenoude cultuur boordevol spirituele kennis. Sinds de corona pandemie ben ik recent pas weer in India geweest, waar ik normaal gesproken bijna jaarlijks naar India ging. Na een onderbreking van drie jaar was het weer even wennen om in de chaos en drukte van mijn lievelingsland te zijn. Ik ben naar één van mijn favoriete plekken gegaan, namelijk Rishikesh. Deze plek ligt aan de voet van de Himalaya, is omgeven door bergen, de heilige rivier Ganga stroomt er vredig doorheen en je hoort constant geluiden uit tempels waar gebeden wordt.

Het is moeilijk te omschrijven wat deze plek zo bijzonder maakt, maar in Rishikesh voel ik veel spirituele energie. Elke avond vindt er een aarti plaats (op verschillende plekken in Rishikesh), waar Ma Ganga vereerd wordt. Dit gebeurt al jaren dag in dag uit en elke keer weer als ik de aarti bijwoon, krijg ik kippenvel over mijn hele lichaam. Het blijft bijzonder om te zien hoe Ma Ganga gerespecteerd en vereerd wordt. En niet alleen in Rishikesh gebeurt dit; ook in steden als Haridwar en Varanasi vindt er elke avond een aarti plaats, dag in dag uit, jaar in jaar uit.

De verering van Hindoegoden is heel gebruikelijk in India en niet altijd gebeurt dat op de meest serene manier. Er zijn tempels waar je bijna je schoenen niet durft uit te doen, omdat de grond nat en vies is. Dan vraag ik me af waar het respect gebleven is, waarom de tempel niet op een waardige schone manier onderhouden kan worden. Maar evenzo zijn er ook tempels in India die prachtig, imposant en schoon zijn, waar je je heerlijk voelt als je er blootsvoets loopt en er uren zou kunnen doorbrengen, zittend op de tempelvloer en luisterend naar de mooie bhajans die gezongen worden. Wat een contrast in dit land en zo beleeft een ieder zijn of haar religie of spirituele ontwikkeling.

Wat me laatst opviel in Rishikesh waren de vele jongeren die selfies maken bij Ganga en het waarschijnlijk direct live uitzenden op Instagram of andere social media. Tegelijkertijd zie je sadhus in een eenvoudig kledingstuk op blote voeten en met lange dreadlocks bedelen om wat eten. Deze sadhus hebben verder geen bezit, zij hebben hun leven in dienst gesteld van hun God. Is er een goed of fout? Nee, wie ben ik om daarover te oordelen. De jongeren met hun selfies beleven spiritualiteit op hun manier en de sadhu beleeft het op zijn manier. Duidelijk is dat we allemaal zoekende zijn; op zoek naar antwoorden op levensvragen, op zoek naar het doel van het leven, of misschien gewoon op zoek naar rust en ontspanning. Ook ik ben zoekende en ben enkele jaren geleden naar Rishikesh gegaan om mijn Yoga Teacher Training daar te volgen.

Heb ik antwoorden gekregen? Weet ik niet. Wel heb ik veel geleerd over yoga en ben ik dichter bij mezelf gekomen. Ik heb mij spiritueel kunnen ontwikkelen en ben nog steeds dankbaar voor de kennis die ik heb mogen opdoen en de mooie tijd in Rishikesh. Ik ga dan ook heel graag telkens weer terug naar deze magische plek, waar zoveel rust en vrede heerst. Daar aan de oevers van Ma Ganga, daar kun je al je zorgen laten wegstromen en jezelf vullen met zuivere energie.

Janice Aliar