Meditatie

De bekende Vietnamese monnik Thich Nath Hanh kan als geen ander beschrijven hoe wonderlijk mooi meditatie is. Wil je ook leren mediteren en de kracht ervaren? Kom naar Bezielen.

De geest kan duizend kanten opgaan, maar op dit prachtige pad wandel ik in vrede. Met elke stap waait de wind. Met elke stap bloeit een bloem.”

Ons aanbod:

Wat is meditatie?

Mediteren is zo oud als de mens zelf en wordt overal ter wereld op diverse manieren beoefend. Het is een vorm van gedachtentraining die je leert bewuster het nu te ervaren: je denken, zintuiglijke indrukken, je fysieke gevoelens en emoties.

Er zijn vele vormen van mediteren, met even zoveel technieken en verbonden rituelen. Ze zijn er allemaal op gericht om een bepaald gevoel of geestestoestand op te wekken en te trainen: dit kan concentratie zijn, liefde, of compassie. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels bewezen dat mediteren talloze positieve effecten heeft op het lichaam, de geest en je gemoedstoestand.

Hoe ziet een cursus meditatie eruit bij Bezielen?

Bij Bezielen beginnen we de cursus met objectgericht mediteren. Bij deze vorm richt je je aandacht op één punt: een godheid, een kaarsvlam, je ademhaling, elementen uit de natuur… Na enige oefening ontdek je dat je aandacht niet meer zo snel wordt afgeleid door impulsen van buitenaf. Dit wordt het éénpuntig maken van de aandacht genoemd.

Vervolgens is het doel om de aandacht geheel te ontspannen. Hierna ontstaat objectvrije meditatie. Dit wordt ook wel het terugkeren van je aandacht naar ‘de bron’ genoemd. Op dat moment vervalt het onderscheid tussen ‘een object’ en ‘het geheel’: alles smelt samen tot één. Deze techniek is niet gericht op een fysiek object of een figuur, evenmin op een object in de vorm van een gedachte of gevoel. Vrijheid van objecten (oftewel de meditatieve staat) ontstaat vanzelf, wanneer de aandacht of focus geheel ontspant. Heb je interesse? Meld je aan.

× Stuur ons een appje