30 dagen gezondheidsreis India Himalaya (individueel)

Ga je liever alleen op reis in plaats van in een groep. Maar weet je niet waar je moet beginnen? Al het geregel, verblijfplek, transport, welke behandelingen moet je nemen?

Wij kunnen je dit uit handen nemen. In onze 30 dagen gezondheidsreis India Himalaya, ga je 30 dagen ayurveda, meditatie en yoga in India doen: ben jij klaar voor de ultieme gezondheidsreis? We nodigen je uit met Bezielen af te reizen naar Bhole Baba, een specialistisch gezondheidscentrum in de schitterende omgeving van het Himalayagebergte. Daar ontvang je ayurvedische behandelingen in een kuur die leidt tot rust, revitalisering en een herstelde balans tussen lichaam en geest.

 • Wat: 30 dagen gezondheidsreis India, bestaande uit yoga, meditatie, ayurvedische behandelingen.
 • Wanneer: op aanvraag
 • Waar: Ashram Anandapuri bij Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, Chilianaula (Kumaon, Uttaranchal)
 • Deelnemers: persoonlijke reis
 • Kosten: €2.550,-
 • Overig: Het fijne van een Individuele reis is dat we meer flexibiliteit hebben. Je hebt de mogelijkheid tot eventuele (tegen meerprijs) verlenging van panchakarma of juist een iets kortere reis.

Uitzicht op het hooggebergte

Overzicht van de reis

Je vertrekt ’s middags vanaf Schiphol voor de gezondheidsreis naar India. Doel is een maandlange retraite in het Indiase dorpje Chilianaula (Kumaon, Uttaranchal), dichtbij de grens met Tibet en Nepal. Dit gebied is spiritueel zeer interessant en heeft bovendien talloze gunstige gezondheidsvoordelen.

Dag 2: Je komt aan in Delhi. Daar neem je de auto richting de Himalaya en ga je de bergen in naar Chilianaula, dat op 1900 meter hoogte ligt. Je verblijft daar in Ashram Anandapuri vlak naast Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, dat gespecialiseerd is in holistische behandeling door middel van ayurveda, yoga en meditatie. Het ziekenhuis behandelt bovendien dagelijks arme Indiërs met een staaroperatie. Met de opbrengst van de mensen van de gezondheidsreis is het centrum in staat weer een aantal mensen gratis van ‘nieuwe ogen’ te voorzien. (Kijk hier voor meer informatie en om donateur te worden)

Dag 3 t/m 28: Start de voorbereiding en enkele dagen later begint de kuur. In de drie weken daarop doorgaan we een proces van ontgiften, diepe reiniging van de organen en revitalisering. Het dagritme verloopt gestructureerd in Bhole Baba, met vaste tijdstippen voor de ayurvedische behandelingen, yoga, meditatie, thee, eten en rust. Er zal in de rustmomenten ook gelegenheid zijn om te genieten van de prachtige omgeving, die gekenmerkt wordt door Himalayabergtoppen, uitbundige natuur en duizenden jaren oude tempels en -bedevaartsplekken.

2 maal per dag ontvang je een ayurveda-behandeling

Dag 29: Je vertrekt weer richting Delhi, waarna je op dag 30 weer in Nederland aankomt op Schiphol. Bekijk beneden op deze pagina het uitgebreide programma, eerst volgt meer uitleg over ayurveda en panchakarma.

Betekenis ayurveda

Je gaat naar India omdat daar de oorsprong en meeste kennis ligt van de ayurveda. De ayurveda is een systeem van traditionele geneeskunst van zo’n 5000 tot 6000 jaar oud. Volgens de ayurveda ontstaat een ziekte eerst in de geest en manifesteert deze zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam. De ayurveda stelt dat het lichaam gehoorzaamt aan de geest, omdat deze regisseur is van de energieën die het lichaam doen leven. Gezamenlijk worden die energieën aangeduid als de ziel.

Volgens de ayurveda is onze natuurlijke staat van zijn een van gezondheid, geluk en een gevoel van innerlijk welbevinden. Dit betekent een lichaam vrij van gifstoffen, een kalme geest, rustige en opgewekte emoties, afvalstoffen die efficiënt worden verwerkt en organen die normaal functioneren. Stress en een ongezond leven leiden echter tot ophoping van gifstoffen in onze fysieke en mentale systemen, waardoor de werking van het lichaam juist verslechtert en het risico van (ernstige) ziekte om de hoek komt kijken.

De ayurvedische behandelwijze bestaat uit het bepalen van de ideale energieverdeling van de patiënt bij de geboorte (prakriti), het achterhalen van de precieze energie-onevenwichtigheid (vikriti), waar deze onevenwichtigheid vandaan kwam, en in een zachtaardig programma de energiebalans weer te herstellen. De ayurveda vertrouwt daarbij op het eigen herstellend vermogen van de mens.

Twee keer per dag yogales

Bij het bepalen van de vikriti baseert de ayurveda zich op het principe van de dosha. Dosha’s zijn de energieën die elk individu vormen en verschillende fysiologische functies hebben in het lichaam. Balans of imbalans van elke dosha kunnen zich op verschillende manieren uiten. Er worden drie dosha’s onderscheiden. Elke persoon heeft een unieke combinatie van dosha’s, de meest dominante bepaalt de prakriti van de persoon.

 1. Vata dosha: de energie die lichaamsfuncties controleert die met beweging te maken hebben, zoals bloedsomloop, ademhaling en je hartslag.
  – In balans: er is creativiteit en vitaliteit.
  – Uit balans: er kunnen angst en zorgen optreden.
 2. Pitta dosha: de energie die de metabolistische systemen controleert, zoals spijsvertering, opname van voedingsstoffen en je lichaamstemperatuur.
  – In balans: leidt tot tevredenheid en intelligentie.
  – Uit balans: kan zweren en woede veroorzaken.
 3. Kapha dosha: dit is de energie die de groei in het lichaam verzorgt. Ze levert water aan alle lichaamsdelen, de huid hydrateert en het immuunsysteem onderhoudt.
  – In balans: uit zich in liefde en vergeving.
  – Uit balans: kan leiden tot onveilig gevoel en jaloezie.

Panchakarma-kuur

Ayurvedische behandelingen zijn erop gericht om je dosha te bepalen, om de imbalans op te sporen en te herstellen. De behandelmethode die we in India zullen ondergaan is panchakarma.

Geschiedenis panchakarma

De methode van Panchakarma is zo oud als de ayurveda en staat uitvoerig beschreven in klassieke ayurvedaboeken. Zelfs koningen, maharadja’s en priesters zworen bij een jaarlijkse panchakarmakuur voor hun spirituele groei en uitgebalanceerde gezondheid. Door het opkomen van de westerse geneeskunde kwam deze traditionele geneeskunst in de verdrukking. Tot in de jaren zeventig kwam panchakarma alleen in Zuid-India nog voor, maar door de goede resultaten van de methode trok het de aandacht van de medische wereld en werd panchakarma geherintroduceerd in ayurvedascholen in de rest van India. De laatste twintig jaar neemt de aandacht voor panchakarma ook buiten India toe, dankzij de inzet van gezondheidsgoeroes zoals Deepak Chopra. Ayurvedische producten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar.

Wat is panchakarma?

Panchakarma is in ayurveda de meest gebruikte therapievorm voor vrijwel alle ziekten. Het is een reinigings- en vitaliseringsmethode gericht op het herstellen en verlengen van de fysieke-, geestelijke gezondheid en het bewustzijn. Dit gebeurt door je lichaam van gifstoffen te reinigen, balans in je systeem te brengen en je stofwisseling te verbeteren. Panchakarma (letterlijk: vijf handelingen) hanteert vijf verschillende methodes om het lichaam te reinigen, elk gericht op een specifieke imbalans van de dosha’s (kapha, vata en pitta):

 1. Vamana: emesis, oftewel therapeutische maagreiniging. Dit wordt uitsluitend gedaan bij patiënten met een te hoge kapha-dosha.
 2. Virechana: purgeren, oftewel reiniging van de dunne darm en de lever door middel van het toedienen van kruidenvloeistoffen. Doel is om overmatige pitta te verwijderen.
 3. Basti: toedienen van laxerende middelen en klysma’s aan het darmstelsel. Doel is om het overmatige vata te verwijderen en zo het spijsverteringsstelsel te reinigen en herstellen. Nadruk ligt hierbij op de dikke darm.
 4. Nasya: nasale therapie, bestaande uit behandeling van het slijmvlies in de neus en oren. Dit gebeurt bij mensen met aandoeningen in de nekstreek en het hoofd, zoals verkoudheid, allergieën, migraine, epilepsie, hersenaandoeningen en problemen aan de ogen en oren.
 5. Raktamokshan: aderlaten en verwijderen van overtollig onrein bloed. Dit wordt gedaan bij patiënten met problemen aan het hart- en vaatstelsel. Deze methode wordt niet toegepast op de bestemming van de Gezondheidsreis.

De kuur zelf heet pradhana karma. Deze wordt voorafgegaan door purva karma (voorbereiding) en afgesloten met paschat karma (de nazorg). Verder maken onder meer massages, stoombehandelingen en kruidenbaden deel uit van de behandeling.

Ook het energielichaam wordt bij panchakarma ‘onder handen’ genomen

Resultaat panchakarma en 30 dagen gezondheidsreis India

Panchakarma kan je verder helpen je gezondheid structureel in stand te houden door positieve veranderingen in je leven te realiseren. De technieken van panchakarma lijken eenvoudig, maar de effecten zijn krachtig en effectief. Door de holistische, natuurlijke aanpak wordt het lichaam op fundamenteel niveau ontdaan van gifstoffen en worden de subtiele energiekanalen geopend. De levensenergie die dan vrijkomt verhoogt de vitaliteit en rust, het vertrouwen en welzijn.

Detox & lichaamsreiniging

Er verschijnen boeken over, en bekende Nederlanders wagen zich eraan: 28 dagen detox. Hoewel de panchakarma-behandeling strikt volgens ayurvedische inzichten verloopt, begin je ook met deze reis aan een periode van 28 dagen detox, oftewel ontgiften. De detox, het ontgiften of ontslakken zijn allemaal geïnspireerd door de panchakarmamethode.

Waarom 28 dagen?

Voorafgaand aan de 21-daagse kuur in Chilianaula nemen we drie dagen voorbereiding, waarin we het lichaam laten wennen aan de behandeling, voeding en thee. En na afloop van het verblijf in de gezondheidskliniek is er een periode van vier dagen herstel.

Een periode van 28 dagen is essentieel voor een grondige reiniging en revitalisering, maar nog belangrijker: er is dan genoeg tijd om de dynamiek van je eigen lichaam te leren kennen en om iets nieuws aan te leren. Het doel van deze reis is immers om je gezondheid structureel, dus ook na afloop van de reis, te verbeteren.

30 dagen gezondheidsreis India Himalaya

Tegenwoordig kun je overal ter wereld terecht voor een kuur of retraite, dus waarom zou je er helemaal voor afreizen naar de Himalaya? Hier zijn meerdere goede redenen voor:

 1. Lucht: de gezondheidskliniek ligt op een intermediaire hoogte van 1950 meter. Ideaal, want behalve een zeer schone lucht betekent dit dat je nog geen hoogteziekte krijgt (dat punt ligt boven de 2000 meter). Wel treedt er een hematologische verandering op, de zogenaamde hypoxische stimulus, die de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg stimuleert en daarmee de opname van zuurstof. Behalve op de zuurstof heeft deze verandering effect op processen als de opname van voedingsstoffen, hormonen, water, kooldioxide en afvoer van afvalstoffen. Dit sluit aan op de basisprincipes van ayurveda, die gericht zijn op het realiseren van een goede kwaliteit van het bloed. Na drie dagen op deze hoogte te zijn, komt dit proces al op gang, en binnen een week treedt een zichtbare verandering van het bloed op. Het effect hiervan houdt 120 dagen aan, de levensduur van een rode bloedcel.
 2. Ayurvedische kruiden, specerijen en gewassen: de kruiden die panchakarma zo succesvol maken groeien allemaal in het wild in de Himalaya; ze zijn niet gecultiveerd en door de combinatie van de zuivere lucht, water en natuur zijn dit de meest krachtige kruiden. Ze worden nog geoogst door ‘kruidenvrouwtjes’. Een paar voorbeelden: kaneel, kruidnagel, gember, aloë vera, salie.
 3. Water: het water in de omgeving is smeltwater van gletsjers en zuiver bergwater, met bijzondere samenstelling. Water in Nederlandse steden is tientallen keren gerecycled, en bevat hierdoor sporen van chloor, pesticiden, antibiotica, hormonen (zoals anticonceptiemiddelen), fluor, enzovoort. De toxische waarde is enorm hoog. Hier tegenover staat het water in de Himalaya, dat zo zuiver is als je je maar kunt voorstellen. Al na een week zul je hierdoor merken dat je huid hierdoor verandert en zachter wordt.
 4. Historisch: panchakarma werd ontwikkeld in deze omgeving. We verblijven in dit historische gebied waar de veda’s zo’n vijfduizend jaar geleden werden geschreven en deze behandelingsmethode gestalte kreeg. Chilianaula ligt aan oeroude verbindingswegen die de Himalaya oversteken.
 5. Spiritueel: door de historische betekenis van deze omgeving heerst er een natuurlijke spirituele energie, wat vooral te merken is bij de vele eeuwenoude tempels, bedevaartsplekken en andere pelgrimsoorden (zoals de Suryatempel, Dandeshwartempel, Katarmal, Jageshwar). Ook wordt het gebied doorkruisd door de zesduizend jaar oude Yatraroute, die tot doel heeft om het karma te reinigen.
 6. Natuur: de natuur in Kumaon is divers en uitbundig. Zo vind je (sub-) tropisch woud en naaldwouden, eikenbossen, cypressenwoud en alpenbos. De fauna varieert van katachtigen (tijgers, sneeuwluipaard, civetkat, luipaard en panter) en hondachtigen (Indiase vos, jakhals, hyena’s) tot beren, olifanten, een breed spectrum aan vogelsoorten, enzovoort enzovoort. In de buurt van het gezondheidscentrum zijn talloze natuurreservaten.
 7. Geografisch: Chilianaula (Kumaon) leunt tegen Tibet en Nepal aan en bevindt zich in de Himalaya, vlak onder het dak van de wereld. Het uitzicht is adembenemend, zo kun je vanuit het gezondheidscentrum bijvoorbeeld de Nanda Devi zien (7800 meter hoog).

Project ‘Zien door yoga’

Zien door yoga is het donatieproject van Bezielen om de kliniek in haar werk te ondersteunen. Met elke deelnemer aan de Gezondheidsreis wordt automatisch een bedrag gereserveerd dat een staaroperatie mogelijk maakt: per reiziger kunnen zo gemiddeld 2 mensen geholpen worden tegen staar. In 2014 zijn maar liefst 26 mensen geholpen!

Er is nog iets moois. Het ayurvedische ziekenhuis doet ook veel voor de lokale gemeenschap. De aanwezige oogkliniek is gespecialiseerd in operaties tegen staar en helpt dagelijks tientallen mensen aan ‘nieuwe ogen’. Als deelnemer aan de Gezondheidsreis help jij automatisch mee aan dit goede doel.

We ondersteunen de kliniek verder door middel van vrijwillige donaties. We ondergaan zelf een lichaamsreiniging en zien erop toe dat alle donaties op de juiste plek terecht komen. Zo wisselen we uit. Kijk hier voor meer informatie, of als je wilt bijdragen.

Voorbereiding, algemene intake en begeleiding

Inbegrepen in de reiskosten van de 30 dagen gezondheidsreis India zit een persoonlijk intakegesprek in Nederland in de periode voorafgaand aan de reis. Doel is om kennis te maken en je specifieke wensen en eventuele klachten in kaart te brengen. De ayurvedische behandelingen in India zullen vervolgens op je individuele wensen worden afgestemd. Het is belangrijk om te realiseren dat je tijdens deze intensieve ‘reis naar binnen’ een maand lang door verschillende lichamelijke, emotionele en psychische fasen heen gaat, en ook daarna zal het effect van de kuur nog een tijd aanhouden.

De begeleiding van de reis is in handen van Natasha Nordin en Linda Koeman van Bezielen. Natasha heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van individuele- en groepen. Zij heeft diverse reizen naar India begeleid en is ook bekend met Chilianaula en het omliggende gebied. Linda heeft meerdere jaren voor Bezielen groepen naar India begeleid en heeft meerdere malen de panchakarma retraite gedaan. Linda spreekt vaste dagen af voor begeleiding op afstand. Tijdens deze  gesprekken kunnen vragen beantwoord worden en ondersteunt zij je persoonlijke proces.

Het centrum in Chilianaula volgt een gestructureerd dagritme, waaraan we ons vol vertrouwen kunnen overgeven. Er is een gediplomeerde arts in het centrum aanwezig, die tijdens de behandeling toezicht houdt: dr. S.S. Misra. Hij heeft een gedegen opleiding in de ayurveda achter de rug en jarenlange ervaring in de kliniek. Consultaties bij deze arts zijn bij de reis inbegrepen.

Programma 30 dagen gezondheidsreis India

Wat is het programma van de vakantie, wat zit er bij inbegrepen en hoe zien de dagen eruit?

 • Dag 1, vertrek vanaf Schiphol
 • Dag 2, ‘s ochtends aankomst New Delhi en ’s middags aankomst Chilianaula
 • Dag 3, aanvang retraite
 • 21 dagen ayurvedische behandeling in Chilianaula:
  • 1e week: diepe ontspanningsmassages en zacht maken van de organen
   • Door voeding en kruiden het lichaam voorbereiden op loslaten
  • 2e week: diepe reinigingsbehandelingen van organen en lymfestelsel en stimulerende massages
   • Door voeding en kruiden wordt deze reiniging versterkt
  • 3e week: diepe integratiefase van gehele systeem – lichaam geest en balans door behandelingen en massages
   • Voeding is afgestemd op nieuwe stimulering van weefsel en revitalisatie
    Proces van zuivering en balans zal weken doorgaan na de behandeling
  • 21 dagen yoga: ochtend- en middagles
  • 21 dagen meditatie: ‘s ochtends en ‘s middags in de tempel
  • In totaal ondergaan we een ‘28 dagen-detox’: voorafgaand aan het retraite en na afloop zullen we een aantal dagen bezig zijn met de kuur
  • De ayurvedische behandelingen zijn op de persoon afgestemd en bestaan uit ayurvedische kruiden, -medicijnen en –voeding
  • Essentiële voorbereiding op de ayurvedische behandeling bestaat uit massage en stoomtherapie
  • Detox door voeding en kruidenthee: drie maaltijden per dag, gehele dag door is er kruidenthee
  • Tussendoor is er gelegenheid om bezoeken af te leggen aan tempels en bezienswaardigheden in de omgeving
 • Dag 30: aanvang terugreis via Delhi naar Nederland
 • Dag 30: aankomst Schiphol, Amsterdam: thuis!

Dagprogramma

(tijden zijn afhankelijk van de periode van het jaar)

Ochtend
06.00 uur: yoga
07.00 uur: ochtendthee
07.15 uur: meditatie
08.00 uur: ontbijt
09.00 uur: rust
10.00 uur: ayurvedische behandeling 1

Middag
12.00 uur: lunch
13.00 uur: rust
15.00 uur: ayurvedische behandeling 2
16.00 uur: middagthee
16.00 uur: yoga
17:00 uur: sharing in de groep

Avond
18.00 uur: avondeten
19.00 uur: avondmeditatie
21.00 uur: rust

Na afloop van de 30 dagen gezondheidsreis India

Het zou natuurlijk zonde zijn na de 30 dagen gezondheidsreis India, als je na de kuur meteen in oude patronen vervalt. Tijdens de retraite krijg je daarom advies mee om je proces, dat ook na de reis doorgaat, op een gezonde manier te ondersteunen. Je kunt daarnaast persoonlijk afgestemde ayurvedische preparaten kopen om het proces van ontgiften in de maanden erna verder te helpen. Tot slot kun je voor persoonlijke coaching en begeleiding na afloop terecht bij Anjani.

Lezen over ayurveda en gezondheid

Verder zijn er verschillende boeken die je in het proces na afloop van de reis (of wanneer dan ook!) kunnen helpen. Enkele tips:

Ayurveda – gezondheid voor iedereen
TIP voor deelnemers aan de Gezondheidsreis!

Coen van der Kroon: Ayurveda – gezondheid voor iedereen (Uitgeverij Ankh Hermes, 2014)

Wat is ayurveda nu precies? Waar staat het woord ayurveda voor? En wat betekenen die drie ‘dosha’s’? In dit Ankertje wordt op die vraag een antwoord gegeven. En op een manier die voor iedereen goed te begrijpen is. Omdat ayurveda niet alleen staat voor een ingewikkelde vorm van natuurgeneeskunde, maar tegelijkertijd ook voor een gezondheidsleer die voor iedereen op eenvoudige wijze toe te passen is. Ook in een modern en westers leven. Dit boek geeft een aantal praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt voor je eigen ‘wel-zijn’, op het gebied van leefstijl, voeding en huidverzorging.

Coen van der Kroon: Ayurveda – gezondheid voor Koop bij bol.comiedereen (Uitgeverij Ankh Hermes, 2014)


india reis

Jacqueline van Lieshout: In 28 dagen van gifbelt naar tempel (Uitgeverij AnkhHermes, 2010)

In 28 dagen van gifbelt naar tempel
In dit boek presenteert detox-coach Jacqueline van Lieshout een 28-dagenplan voor succesvol ontgiften. Een boek dat iedere lezer (en dus eter) zal inspireren om het eigen voedingspatroon onder de loep te nemen, beter te kiezen en vervolgens veel meer te genieten!

Koop bij bol.com


reis india

Kris Verburgh – De Voedselzandloper (Uitgever Prometheus Bert Bakker, 2012)

De Voedselzandloper
In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Ongekende bestseller.

Koop bij bol.com


Frits Staal – Discovering the Vedas (Uitgever Penguin Books India, 2008)

Discovering the Veda’s
Klassieker van de gerenommeerde filosoof en taalkundige Frits Staal (1930-2012) over de vedische geschriften. Staal plaatst de Vedische beschaving in een wereldwijd perspectief via een brede vergelijking met andere Indische filosofieën en religies, met name het Boeddhisme.

Kosten 30 dagen gezondheidsreis India

De totale kosten voor deze reis bedragen: € 2.550,-

Inbegrepen

 • Transfer van New Delhi Airport naar Chilianaula (retour)
 • Verblijfskosten in Ayurvedisch centrum op basis van een eenpersoonskamer
 • 21-daagse ayurvedische behandeling in Bhole Baba:
  • 2 ayurvedische behandelingen per dag
  • 2 yogalessen per dag
  • 2 meditatiesessies
  • 3 Ayurvedische maaltijden per dag
  • Kruidentheeën
  • Zuiver water
  • Begeleiding arts
  • 3-maandenadvies

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam-New Delhi en vice versa (tussen €700,- en €1000,-)
 • Visum, ca. €80,- Kijk hier voor meer informatie.
 • Reisverzekering
 • Excursies vanuit Bhole Baba (taxikosten, entreekosten tempel, fooien)
 • Op de persoon afgestemde kruidenpreparaten voor tijdens verblijf
 • Ayurvedische kruidenpreparaten voor gebruik thuis
 • Transfer dat niet is genoemd volgens programma
 • Eventuele begeleiding en coaching na afloop van de reis
 • Verder heb je nog wat geld nodig voor extra vervoer, entreegelden en fooien, misschien €150,-
 • Bekijk hier een handige lijst met tips voor bagage
 • Een weekend als voorbereiding

Nuttige links

HIERONDER BEGINT DE MOBIELE VERSIE

30 dagen gezondheidsreis
India Himalaya (individueel)

Ga je liever alleen op reis in plaats van in een groep. Maar weet je niet waar je moet beginnen? Al het geregel, verblijfplek, transport, welke behandelingen moet je nemen? Wij kunnen je dit uit handen nemen.

In onze 30 dagen gezondheidsreis India Himalaya, ga je 30 dagen ayurveda, meditatie en yoga in India doen: ben jij klaar voor de ultieme gezondheidsreis?

We nodigen je uit met Bezielen af te reizen naar Bhole Baba, een specialistisch gezondheidscentrum in de schitterende omgeving van het Himalayagebergte. Daar ontvang je ayurvedische behandelingen in een kuur die leidt tot rust, revitalisering en een herstelde balans tussen lichaam en geest.

 • Wat: 30 dagen gezondheidsreis India, bestaande uit yoga, meditatie, ayurvedische behandelingen.
 • Data 2023: op aanvraag
 • Waar: Ashram Anandapuri bij Bhole Baba Ayurvedic Hospital and Research Centre, Chilianaula (Kumaon, Uttaranchal)
 • Deelnemers: persoonlijke reis
 • Kosten: € 2.550,-
 • Overig: Het fijne van een Individuele reis is dat we meer flexibiliteit hebben. Je hebt de mogelijkheid tot eventuele (tegen meerprijs) verlenging van panchakarma of juist een iets kortere reis.

Panchakarma-kuur

Ayurvedische behandelingen zijn erop gericht om je dosha te bepalen, om de imbalans op te sporen en te herstellen. De behandelmethode die we in India zullen ondergaan is panchakarma.

Geschiedenis panchakarma

De methode van Panchakarma is zo oud als de ayurveda en staat uitvoerig beschreven in klassieke ayurvedaboeken. Zelfs koningen, maharadja’s en priesters zworen bij een jaarlijkse panchakarmakuur voor hun spirituele groei en uitgebalanceerde gezondheid. Door het opkomen van de westerse geneeskunde kwam deze traditionele geneeskunst in de verdrukking. Tot in de jaren zeventig kwam panchakarma alleen in Zuid-India nog voor, maar door de goede resultaten van de methode trok het de aandacht van de medische wereld en werd panchakarma geherintroduceerd in ayurvedascholen in de rest van India. De laatste twintig jaar neemt de aandacht voor panchakarma ook buiten India toe, dankzij de inzet van gezondheidsgoeroes zoals Deepak Chopra. Ayurvedische producten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar.

Wat is panchakarma?

Panchakarma is in ayurveda de meest gebruikte therapievorm voor vrijwel alle ziekten. Het is een reinigings- en vitaliseringsmethode gericht op het herstellen en verlengen van de fysieke-, geestelijke gezondheid en het bewustzijn. Dit gebeurt door je lichaam van gifstoffen te reinigen, balans in je systeem te brengen en je stofwisseling te verbeteren. Panchakarma (letterlijk: vijf handelingen) hanteert vijf verschillende methodes om het lichaam te reinigen, elk gericht op een specifieke imbalans van de dosha’s (kapha, vata en pitta):

 1. reis indiaVamana:
  emesis, oftewel therapeut-ische maagreiniging.
  Dit wordt alleen gedaan bij patiënten met een te hoge kapha-dosha.
 2. Virechana:
  purgeren, oftewel reiniging van de dunne darm en de lever door middel van het toedienen van kruidenvloei-stoffen met als doel de overmatige pitta te verwijderen.
 3. Basti:
  toedienen van laxerende middelen en klysma’s aan het darmstelsel. Doel is om het overmatige vata te verwijderen en zo het spijsverteringsstelsel te reinigen en herstellen. Nadruk ligt hierbij op de dikke darm.
 4. Nasya:
  nasale therapie, bestaande uit behandeling van het slijmvlies in de neus en oren. Dit gebeurt bij mensen met aandoeningen in de nekstreek en het hoofd, zoals verkoudheid, allergieën, migraine, epilepsie, hersenaandoeningen en problemen aan de ogen en oren.
 5. Raktamokshan:
  aderlaten en verwijderen van overtollig onrein bloed. Dit wordt gedaan bij patiënten met problemen aan het hart- en vaatstelsel. Deze methode wordt niet toegepast op de bestemming van de Gezondheidsreis.

De kuur zelf heet pradhana karma. Deze wordt voorafgegaan door purva karma (voorbereiding) en afgesloten met paschat karma (de nazorg). Verder maken onder meer massages, stoombehandelingen en kruidenbaden deel uit van de behandeling.

Resultaat panchakarma en 30 dagen gezondheidsreis India

Panchakarma kan je verder helpen om je gezondheid structureel in stand te houden door positieve veranderingen in je leven te realiseren. De technieken van panchakarma lijken eenvoudig, maar de effecten zijn krachtig en effectief. Door de holistische, natuurlijke aanpak wordt het lichaam op fundamenteel niveau ontdaan van gifstoffen en worden de subtiele energiekanalen geopend. De levensenergie die dan vrijkomt verhoogt de vitaliteit en rust, het vertrouwen en welzijn.

Detox & lichaamsreiniging

Er verschijnen boeken over, en bekende Nederlanders wagen zich eraan: 28 dagen detox. Hoewel de panchakarma-behandeling strikt volgens ayurvedische inzichten verloopt, begin je ook met deze reis aan een periode van 28 dagen detox, oftewel ontgiften. De detox, het ontgiften of ontslakken zijn allemaal geïnspireerd door de panchakarmamethode.

Waarom 28 dagen?

Voorafgaand aan de 21-daagse kuur in Chilianaula nemen we drie dagen voorbereiding, waarin we het lichaam laten wennen aan de behandeling, voeding en thee. Na afloop van het verblijf in de gezondheidskliniek is er een periode van vier dagen herstel.

Een periode van 28 dagen is essentieel voor een grondige reiniging en revitalisering, maar nog belangrijker: er is dan genoeg tijd om de dynamiek van je eigen lichaam te leren kennen en om iets nieuws aan te leren. Het doel van deze reis is immers om je gezondheid structureel, dus ook na afloop van de reis, te verbeteren.

30 dagen gezondheidsreis India Himalaya

Tegenwoordig kun je overal ter wereld terecht voor een kuur of retraite, dus waarom zou je er helemaal voor afreizen naar de Himalaya? Hier zijn meerdere goede redenen voor:

 1. Lucht: de gezondheidskliniek ligt op een intermediaire hoogte van 1950 meter. Ideaal, want behalve een zeer schone lucht betekent dit dat je nog geen hoogteziekte krijgt (dat punt ligt boven de 2000 meter). Wel treedt er een hematologische verandering op, de zogenaamde hypoxische stimulus, die de aanmaak van rode bloedcellen door het beenmerg stimuleert en daarmee de opname van zuurstof. Behalve op de zuurstof heeft deze verandering effect op processen als de opname van voedingsstoffen, hormonen, water, kooldioxide en afvoer van afvalstoffen. Dit sluit aan op de basisprincipes van ayurveda, die gericht zijn op het realiseren van een goede kwaliteit van het bloed. Na drie dagen op deze hoogte te zijn, komt dit proces al op gang, en binnen een week treedt een zichtbare verandering van het bloed op. Het effect hiervan houdt 120 dagen aan, de levensduur van een rode bloedcel.
 2. Ayurvedische kruiden, specerijen en gewassen: de kruiden die panchakarma zo succesvol maken groeien allemaal in het wild in de Himalaya; ze zijn niet gecultiveerd en door de combinatie van de zuivere lucht, water en natuur zijn dit de meest krachtige kruiden. Ze worden nog geoogst door ‘kruidenvrouwtjes’. Een paar voorbeelden: kaneel, kruidnagel, gember, aloë vera, salie.
 3. Water: het water in de omgeving is smeltwater van gletsjers en zuiver bergwater, met bijzondere samenstelling. Water in Nederlandse steden is tientallen keren gerecycled, en bevat hierdoor sporen van chloor, pesticiden, antibiotica, hormonen (zoals anticonceptiemiddelen), fluor, enzovoort. De toxische waarde is enorm hoog. Hier tegenover staat het water in de Himalaya, dat zo zuiver is als je je maar kunt voorstellen. Al na een week zul je hierdoor merken dat je huid hierdoor verandert en zachter wordt.
 4. Historisch: panchakarma werd ontwikkeld in deze omgeving. We verblijven in dit historische gebied waar de veda’s zo’n vijfduizend jaar geleden werden geschreven en deze behandelingsmethode gestalte kreeg. Chilianaula ligt aan oeroude verbindingswegen die de Himalaya oversteken.
 5. Spiritueel: door de historische betekenis van deze omgeving heerst er een natuurlijke spirituele energie, wat vooral te merken is bij de vele eeuwenoude tempels, bedevaartsplekken en andere pelgrimsoorden (zoals de Suryatempel, Dandeshwartempel, Katarmal, Jageshwar). Ook wordt het gebied doorkruisd door de zesduizend jaar oude Yatraroute, die tot doel heeft om het karma te reinigen.
 6. Natuur: de natuur in Kumaon is divers en uitbundig. Zo vind je (sub-) tropisch woud en naaldwouden, eikenbossen, cypressenwoud en alpenbos. De fauna varieert van katachtigen (tijgers, sneeuwluipaard, civetkat, luipaard en panter) en hondachtigen (Indiase vos, jakhals, hyena’s) tot beren, olifanten, een breed spectrum aan vogelsoorten, enzovoort enzovoort. In de buurt van het gezondheidscentrum zijn talloze natuurreservaten.
 7. Geografisch: Chilianaula (Kumaon) leunt tegen Tibet en Nepal aan en bevindt zich in de Himalaya, vlak onder het dak van de wereld. Het uitzicht is adembenemend, zo kun je vanuit het gezondheidscentrum bijvoorbeeld de Nanda Devi zien (7800 meter hoog).

Project ‘Zien door yoga’

Zien door yoga is het donatieproject van Bezielen om de kliniek in haar werk te ondersteunen. Met elke deelnemer aan de Gezondheidsreis wordt automatisch een bedrag gereserveerd dat een staaroperatie mogelijk maakt: per reiziger kunnen zo gemiddeld 2 mensen geholpen worden tegen staar. In 2014 zijn maar liefst 26 mensen geholpen!

Er is nog iets moois. Het ayurvedische ziekenhuis doet ook veel voor de lokale gemeenschap. De aanwezige oogkliniek is gespecialiseerd in operaties tegen staar en helpt dagelijks tientallen mensen aan ‘nieuwe ogen’. Als deelnemer aan de Gezondheidsreis help jij automatisch mee aan dit goede doel.

We ondersteunen de kliniek verder door middel van vrijwillige donaties. We ondergaan zelf een lichaamsreiniging en zien erop toe dat alle donaties op de juiste plek terecht komen. Zo wisselen we uit. Kijk hier voor meer informatie, of als je wilt bijdragen.

Voorbereiding, algemene intake en begeleiding

Inbegrepen in de reiskosten van de 30 dagen gezondheidsreis India zit een persoonlijk intakegesprek in Nederland in de periode voorafgaand aan de reis. Doel is om kennis te maken en je specifieke wensen en eventuele klachten in kaart te brengen. De ayurvedische behandelingen in India zullen vervolgens op je individuele wensen worden afgestemd. Het is belangrijk om te realiseren dat je tijdens deze intensieve ‘reis naar binnen’ een maand lang door verschillende lichamelijke, emotionele en psychische fasen heen gaat, en ook daarna zal het effect van de kuur nog een tijd aanhouden.

De begeleiding van de reis is in handen van Natasha Nordin en Linda Koeman van Bezielen. Natasha heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van individuele- en groepen. Zij heeft diverse reizen naar India begeleid en is ook bekend met Chilianaula en het omliggende gebied. Linda heeft meerdere jaren voor Bezielen groepen naar India begeleid en heeft meerdere malen de panchakarma retraite gedaan. In India worden er in overleg vaste dagen ingepland dat Linda online contact heeft. In deze gesprekken kunnen vragen beantwoord worden en ondersteunt zij je persoonlijke proces.

Het centrum in Chilianaula volgt een gestructureerd dagritme, waaraan we ons vol vertrouwen kunnen overgeven. Er is een gediplomeerde arts in het centrum aanwezig, die tijdens de behandeling toezicht houdt: dr. S.S. Misra. Hij heeft een gedegen opleiding in de ayurveda achter de rug en jarenlange ervaring in de kliniek. Consultaties bij deze arts zijn bij de reis inbegrepen.

Programma 30 dagen gezondheidsreis India

Wat is het programma van de vakantie, wat zit er bij inbegrepen en hoe zien de dagen eruit?


Dag 1:
vertrek vanaf Schiphol

Dag 2: ‘s ochtends aankomst New Delhi en ’s middags aankomst Chilianaula

Dag 3: aanvang retraite

21 dagen ayurvedische behandeling in Chilianaula:

 • 1e week: diepe ontspanningsmassages en zacht maken van de organen
  • Door voeding en kruiden het lichaam voorbereiden op loslaten
 • 2e week: diepe reinigingsbehandelingen van organen en lymfestelsel en stimulerende massages
  • Door voeding en kruiden wordt deze reiniging versterkt
 • 3e week: diepe integratiefase van gehele systeem – lichaam geest en balans door behandelingen en massages
  • Voeding is afgestemd op nieuwe stimulering van weefsel en revitalisatie
   Proces van zuivering en balans zal weken doorgaan na de behandeling
 • 21 dagen yoga: ochtend- en middagles
 • 21 dagen meditatie: ‘s ochtends en ‘s middags in de tempel
 • In totaal ondergaan we een ‘28 dagen-detox’: voorafgaand aan het retraite en na afloop zullen we een aantal dagen bezig zijn met de kuur
 • De ayurvedische behandelingen zijn op de persoon afgestemd en bestaan uit ayurvedische kruiden, -medicijnen en –voeding
 • Essentiële voorbereiding op de ayurvedische behandeling bestaat uit massage en stoomtherapie
 • Detox door voeding en kruidenthee: drie maaltijden per dag, gehele dag door is er kruidenthee
 • Tussendoor is er gelegenheid om bezoeken af te leggen aan tempels en bezienswaardigheden in de omgeving

Dag 30: aanvang terugreis via Delhi naar Nederland. Aankomst Schiphol, Amsterdam: thuis!

Dagprogramma

(Tijden afhankelijk van de periode van het jaar)

Ochtend:

06.00 uur: yoga
07.00 uur: ochtendthee
07.15 uur: meditatie
08.00 uur: ontbijt
09.00 uur: rust
10.00 uur: ayurvedische behandeling 1

Middag:

12.00 uur: lunch
13.00 uur: rust
15.00 uur: ayurvedische behandeling 2
16.00 uur: middagthee
16.00 uur: yoga
17:00 uur: sharing in de groep

Avond:

18.00 uur: avondeten
19.00 uur: avondmeditatie
21.00 uur: rust

In 28 dagen van gifbelt naar tempel

india reis

In dit boek presenteert detox-coach Jacqueline van Lieshout een 28-dagenplan voor succesvol ontgiften. Een boek dat iedere lezer (en dus eter) zal inspireren om het eigen voedingspatroon onder de loep te nemen, beter te kiezen en vervolgens veel meer te genieten!

Jacqueline van Lieshout: In 28 dagen van gifbelt naar tempel (Uitgeverij AnkhHermes, 2010)Koop bij bol.com

De Voedselzandloper

reis indiaIn De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes.
Deze ongekende bestseller is gebaseerd op de laatste weten-schappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces.

Koop bij bol.com

Kris Verburgh – De Voedselzandloper (Uitgever Prometheus Bert Bakker, 2012)

Discovering the Veda’s

Klassieker van de gerenommeerde filosoof en taalkundige Frits Staal (1930-2012) over de vedische geschriften. Staal plaatst de Vedische beschaving in een wereldwijd perspectief via een brede vergelijking met andere Indische filosofieën en religies, met name het Boeddhisme.

Frits Staal – Discovering the Vedas (Uitgever Penguin Books India, 2008)

Kosten 30 dagen gezondheidsreis India

De totale kosten voor deze reis bedragen: € 2.550,-

Inbegrepen

 • Transfer van New Delhi Airport naar Chilianaula (retour)
 • Verblijfskosten in ayurvedisch centrum Bhole Baba op basis van een eenpersoonskamer
 • 21-daagse ayurvedische behandeling in Bhole Baba:
  • 2 ayurvedische behandelingen per dag
  • 2 yogalessen per dag
  • 2 meditatiesessies
  • 3 Ayurvedische maaltijden per dag
  • Kruidentheeën
  • Zuiver water
  • Begeleiding arts
  • 3-maandenadvies

Niet inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam-New Delhi en vice versa (tussen €700,- en €1000,-)
 • Visum, ca. €80,- Kijk hier voor meer informatie.
 • Reisverzekering
 • Excursies vanuit Bhole Baba (taxikosten, entreekosten tempel, fooien)
 • Op de persoon afgestemde kruidenpreparaten voor tijdens verblijf
 • Ayurvedische kruidenpreparaten voor gebruik thuis
 • Overig transfer niet genoemd in programma
 • Eventuele begeleiding en coaching na afloop van de reis
 • Verder heb je nog wat geld nodig voor extra vervoer, entreegelden en fooien, misschien €150,-
 • Bekijk hier een handige lijst met tips voor bagage
 • Een weekend als voorbereiding

Aanmelden ’30 dagen gezondheidsreis India Himalaya’ (individueel)

× Stuur ons een appje