Valentijnsspecial: Yoga voor het hart

Voor geliefden en verliefden is Valentinsdag de dag waarop Cupido centraal staat. Voor anderen kan deze dag, net als bijvoorbeeld de kerstdagen, juist confronterend, of eenzaam zijn. In beide gevallen is Valentijnsdag een uitgelezen kans voor een bijzondere oefening: yoga voor het hart. Deel 1 van drie Valentijnsspecials van Bezielen.

valentijn
Jij bent mijn Valentijn

Hoewel de commercie inmiddels grif gebruik maakt van de mogelijkheid om munt te slaan uit Valentijnsdag, is 14 februari sinds de late Oudheid al verbonden met de liefde. Bij uitstek deze dag leent zich daarom om aandacht te besteden aan het eigen hart, of dat van anderen. En natuurlijk mag je dit ook op elke andere dag van het jaar doen!

Het hartchakra

Het hartchakra, of anahata, is het vierde energiecentrum. Dit punt staat voor liefde voor jezelf en huisvest onze intuïtie. Als je yoga beoefent vanuit dit centrum breng je jezelf in verbinding met je ware doel. Het hart herinnert ons namelijk subtiel aan het pad dat we met de ziel af (dienen te) leggen en biedt ons de gelegenheid om onze ware natuur te realiseren. Het vraagt in deze harde, luidruchtige wereld vol vluchtige verlangens enorm veel moed om hier aandacht aan te besteden. Wie deze confrontatie aangaat verdient dan ook alle respect.

Yoga voor het hart

Hoe beoefen je yoga voor het hart? Het is vooraf belangrijk te onthouden: je yogapractice is in eerste instantie bedoeld voor jezelf. Ook bij yoga voor het hart richt je je aandacht in eerste instantie op jezelf. Dit kan confronterend zijn. Kun je alle aspecten van jezelf accepteren? Het kan vreemd, of zelfs egoïstisch voelen als je liefde hebt voor en – compassie met – jezelf. We voelen ons het niet waard, alsof we dit niet zouden verdienen. Maar door te oefenen om compassie voor onszelf te hebben, zullen we beter in staat zijn om emotioneel stabiel te zijn in onze relatie met anderen. We zullen beter in staat zijn anderen lief te hebben en te helpen.

yoga voor het hart

Een manier om yoga of meditatie voor het hart te beoefenen is door middel van mettaMetta betekent in het boeddhisme zoiets als ‘liefdevolle aandacht’. Concentreer je tijdens je yoga en meditatie daarom op je hart. Stuur met elke ademhaling liefde je hart in, met allereerst onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties voor jezelf en vervolgens voor de mensen die je lief hebt, dan je vijanden, dan het universum.

Metta gaat samen met mentaal evenwicht, geluk en rust. Gedachten en intenties van metta of vriendelijkheid werden door de Boeddha veelvuldig geprezen en aanbevolen. Metta-meditatie is een veelgebruikte techniek in alle boeddhistische tradities.

Verbondenheid

Met of zonder Valentijnsdag, yoga voor het hart is altijd waardevol. Het zal je helpen een gevoel van verbondenheid te ervaren. Het helpt je om jezelf en je eigen behoeften, gevoelens en gedachten in perspectief te plaatsen. Het helpt je liefde te ervaren als een reële emotie, voor jezelf en voor anderen. Het helpt je deze liefde te uiten. Te delen. Nog eenvoudiger dan dat op Facebook gaat. En zonder te klikken!