Dode Indiase goeroe ‘mediteert door’ in vriezer

Een Indiase goeroe die zes weken geleden na een hartaanval dood werd verklaard, is door zijn volgelingen in een vrieskist gestopt. Ze zijn ervan overtuigd dat zijn donde goeroe weer tot leven zal komen.

Ashutosh-Maharaj
Ashutosh Maharaj

Ashutosh Maharaj, leider van de beweging, was naar schatting een jaar of 70 oud en werd zes weken geleden na een harstilstand klinisch dood verklaard. De Divya Jyoti Jagrati Sansthan (missionaire ‘Orde van de ontwaking van het Heilige Licht’) is gevestigd in de staat Punjab, Noord-India, en heeft naar eigen zeggen zo’n 30 miljoen volgelingen.

Ze beweren dat de Maharaj hen vanuit deze staat boodschappen doorgeeft. Ze bewaakten zijn lichaam zes dagen alvorens het in de vrieskist te stoppen.

Leden van de beweging wachten nu tot hun goeroe ontwaakt. Tot dat moment zullen ze hun meditaties en spirituele sessies voortzetten. In hun meditatie beweren ze berichten te ontvangen van de Maharaj. Een volgeling verklaarde: ‘Als we onze ogen sluiten, kunnen we praten met de Maharaj. Hij verzekert ons dat hij terug zal komen.’ De goeroe zou ze daarom vragen zijn lichaam te beschermen.

Rechtszaak

Dat is niet zonder reden. Een voormalige taxichauffeur van de goeroe heeft de keuze om hem in een vrieskist te bewaren aangevochten in de rechtzaal. De chauffeur wilde dat het lichaam vrij zou worden gegeven; hij beschuldigde een aantal leden van de beweging ervan dat ze alleen maar het geld van de goeroe wilde hebben en hem daarom zolang ‘onder nul’ bewaren.

De rechter wees deze eis af nadat die informatie ontving over de dood van de goeroe dat deze toch echt klinisch dood was. De regering van Punjab oordeelde bovendien dat het aan de volgelingen is om te bepalen wat ze met zijn lichaam willen doen. Ook de politie mag zich verder niet bemoeien met de zaak. Ondertussen bedankt de beweging, die sinds 1983 bestaat, haar leden voor het blijven bieden van steun aan de organisatie.

Extreme meditatie

In de geschiedenis hebben talloze yogi’s en spirituele leiders zich teruggetrokken in de Himalaya’s. Ze mediteerden daar soms onder extreme omstandigheden. Zo was hevige koude geen uitzondering. De Tibetanen kennen zelfs een speciale meditatietechniek, Tummo, die hen in staat stelt controle over lichaamsfuncties over te nemen. Tijdens de meditatie bouwen monniken de kundalini, hun spirituele kracht, op en hiermee kunnen ze bijvoorbeeld onder zeer lage temperaturen hun lichaamswarmte behouden of zelfs opvoeren.

En zelfs verhalen over meditatie ná de dood zijn niet ongewoon. Zo getuigt ook deze video, over een Tibetaans Boeddhistische monnik wiens lichaam weken na overlijden nog intact was: een soepele huid, geen verkleuring of geur. Uiteindelijk werd hij gecremeerd. Of het verhaal van Hambo Lama Itigelov, een Russische monnik uit 1852, die al mediterende stierf in 1927. Hij werd op eigen verzoek begraven in lotushouding. Toen monniken jaren later, in 1955 en 1977, zijn lichaam blootlegden, bleek het weinig tekenen van verval te tonen.

Maar na lange tijd terugkeren uit de dood, dat is toch even andere koek. Ook al zijn er bijzonder genoeg getuigenissen van, zoals deze. Wie weet volgt er binnenkort meer nieuws over Ashutosh Maharaj?