Yoga is meer dan …

Yoga is meer…

Als je tegen iemand zegt dat je yoga beoefent, dan denkt men meestal aan ingewikkelde lichaamshoudingen in een strakke outfit. Of men denkt juist aan het zitten op een mat met je ogen gesloten. Oftewel, een moeilijke work-out voor superlenige mensen of een saaie bedoening waarbij je eigenlijk niks doet en maar zit op een matje. Maar yoga is veel meer dan uitdagende lichaamsoefeningen en het is veel meer dan maar zitten op een mat met je ogen gesloten.

Wat is yoga dan wel?
Patanjali (de grondlegger van yoga) beschrijft in zijn Yoga Sutra’s dat yoga uit 8 onderdelen bestaat (8 limbs). Dit wordt ook wel het achtvoudige pad van yoga genoemd. De asana’s (lichaamshoudingen) zijn slechts één onderdeel van de acht. Hieruit blijkt al dat yoga veel meer is dan de lichaamshoudingen.

Ook de pranayama (ademhalingstechnieken) is een belangrijk onderdeel van yoga. Je kan geen asana doen zonder je ademhaling op de juiste manier toe te passen. En je kan niet de meditatie in gaan, als je je lichaam niet op de juiste manier in een correcte houding weet te brengen. De acht onderdelen van yoga zijn dus met elkaar verbonden. Je kan ze eigenlijk niet los van elkaar zien.

Yoga kun je zien als een leefwijze; de Yama’s en Niyama’s (twee andere onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga) vertellen je hoe je volgens bepaalde sociale normen kunt leven. Daarbij kun je denken aan sociale codes zoals: geweldloosheid, niet stelen, tevredenheid, zuiverheid, hebzuchtloosheid, zelfstudie, etc. Het gaat om principes voor jezelf en principes in jouw omgang met anderen.

Het achtvoudige pad van yoga bestaat volgens Patanjali uit de volgende onderdelen:

  1. Yamas (sociale codes naar je omgeving)
  2. Niyamas (principes voor jezelf)
  3. Asana (lichaamshoudingen)
  4. Pranayama (ademhalingstechnieken)
  5. Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen)
  6. Dharana (concentratie)
  7. Dhyaan (meditatie)
  8. Samadhi (éénwording, samensmelting, het uiteindelijke doel van yoga)

Tijdens een yogales komt misschien maar een fractie van het achtvoudige pad aan bod. De focus ligt tijdens een les meestal voornamelijk op de asana’s en pranayama. Toch is het alleszins de moeite waard om een keer een yogales te proberen. In mijn jarenlange ervaring als yoga docente hoor ik telkens weer hoe deelnemers genieten van een les, hoe ze zich ontspannen voelen na afloop en hoe ze zich lekkerder en losser in hun lichaam voelen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan yoga een positief effect hebben. Jij bepaalt in een les zelf of je de uitdaging aan wil gaan en jouw grenzen wil opzoeken of juist de ontspanning wil en het rustig aan wil doen. Eén ding is zeker: je komt meer in verbinding met jezelf; met jouw lichaam en met jouw ademhaling. In deze drukke samenleving waar we constant aan het rennen zijn van hot naar her, is het fijn om af en toe op je yogamat te kunnen stappen en even alles achter je te laten en die quality time aan jezelf te gunnen. Even jouw persoonlijke batterij opladen, op jouw mat.

Janice Aliar

Bekijk ons cursus aanbod