Wetenschappelijk centrum voor mindfulness Nijmegen

Het Universitair Medisch Centrum St. Radboud krijgt een wetenschappelijk centrum voor mindfulness. Hier wordt onderzoek gedaan naar de werking en toepassingen van mindfulness. Het nieuwe centrum is afgeleid van het al bestaande Han Fortmann Centrum, dat in nieuwe vorm doorgaat.

 

In het centrum kunnen patiënten met psychische klachten, zoals depressie, cursussen doen. Dit geldt ook voor medische studenten en verpleegkundigen van het Radboud-ziekenhuis. Verder komt er een postacademische opleiding tot mindfulness-trainer, een samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Wetenschappelijk centrum voor mindfulness

Het centrum komt voort uit het al bestaande Han Fortmann Centrum voor Mindfulness, dat in september 2011 wordt ontvlecht. Reden is de beëindiging van het huurcontract met de eigenaar van het pand waarin het centrum is gehuisvest.

Na overleg is gekozen voor twee nieuwe centra. In het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness vindt wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness plaats. Dit concentreert zich op de werking, zowel bij psychische als fysieke aandoeningen, en op de effectiviteit van mindfulness.

Het Han Fortmann Centrum voor persoonlijke groei en bewust zijn biedt cursussen aan voor een algemeen publiek, gericht op mindfulness, meditatie, zelfinzicht en – ontplooïng. Beide centra gaan nauw samenwerken.

Bron: Han Fortmann Centrum