Vipassana: tien dagen meditatie overleven

Een kwartiertje meditatie kan al een hele opgave zijn. Maar tien dagen mediteren, dat is andere koek. Toch kiezen steeds meer mensen voor zo’n langdurig meditatie-retraite. Het sleutelwoord: Vipassana.

Vipassana-meditatie wordt beschouwd als een van de oudste vormen van meditatie, zoals deze al door Gautama Boeddha zelf werd beoefend. Het is een oefening in transformatie door zelf-observatie en introspectie. Vandaar de bijnaam: inzichtsmeditatie.

Voor niets gaat de zon op. Tijdens een tiendaagse cursus/retraite in Vipassana dient de deelnemer dan ook een aantal huisregels in acht te nemen: mannen en vrouwen worden bijvoorbeeld gescheiden en onderling contact is verboden, het nuttigen van tabak en alcohol is taboe en ook het luisteren naar muziek of het schrijven in een boek is niet toegestaan.

Hoe extreem dit allemaal ook klinkt, de ervaringen van mensen met Vipassana-meditatie spreekt boekdelen. Tien dagen stilte is een zwaar proces. Weerstanden en spanningen, hoe subtiel ook, worden zichtbaar en onder ogen gezien. Maar wat rest is een intense rust en verdiept zelfinzicht.

Wil je meer weten? Een voorbeeld is hier te lezen. CNN-journalist Taylor Jacobson nam deel aan een Vipassana- meditatie.

Ook Bezielen organiseert retraites voor Vipassana-meditatie. Het gaat hier om een ‘uitgeklede versie’: in plaats van tien duurt dit retraite drie dagen.