“Yoga moet olympische sport worden”

Afgelopen weekend werd in de Verenigde Staten het nationale kampioenschap yoga gehouden. Yoga en wedstrijden, dat klinkt als heiligschennis. Maar de Amerikaanse yogaorganisatie wil nog verder: yoga moet een Olympische sport worden.

Strekkingen die je niet voor mogelijk houdt, langzaam en beheerst uitgevoerd, alsof het een balletles in slow-motion is. Het kampioenschap yoga 2012 trok wereldwijd de aandacht, en dat kwam niet alleen door de sierlijke optredens. (Bekijk hier foto’s, en hieronder een filmpje van een van de deelnemers)

Het evenement werd georganiseerd door USA Yoga. Doel van deze non-profitorganisatie is om yoga wereldwijd te verspreiden door yoga asana als competitieve sport te ontwikkelen en te promoten onder mensen van alle leeftijden en achtergronden. Yogawedstrijden zijn overigens geen nieuw verschijnsel, maar USA yoga wil nog een stap verder gaan: yoga op de Olympische Spelen.


Yoga als sport

Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 25 miljoen beoefenaars van yoga. Door de popularisering, bijvoorbeeld dankzij Madonna, is de filosofie van yoga naar de achtergrond verdwenen. Het gevaar van een competitieve benadering van yoga is dat dit proces nog verder doorgezet wordt. USA Yoga met voorop oprichter Rajashree Choudhury ziet dit echter anders: “Toegenomen bewustzijn van de sport van yoga asana zal bestaande beoefenaars aanmoedigen om hun vaardigheden aan te scherpen door middel van training en toewijding en zal nieuwkomers inspireren om een practice te beginnen die leidt tot een gezonder en gelukkiger leven.”

Er wordt gewerkt aan een systeem van lessen en reglementen zodat de bewegingsleer als competitieve sport beoefend kan worden, zodat deze kan worden beheerst door yogi’s, coaches, scheidsrechters en docenten. Een kampioen yoga zal worden beoordeeld op fysieke kracht, uithoudingsvermogen, balans, lenigheid, ademhaling en concentratie.

Yoga olympische sport?

USA Yoga heeft al een aanvraag ingediend om het nationale orgaan voor de beoefening van yoga asana te worden, maar gaat nog een stap verder: yoga moet een olympische sport worden. De organisatie wil zich wereldwijd verbinden met vergelijkbare clubs en zo een internationale yogafederatie vormen. Hierdoor zou de infrastructuur ontstaan die vereist is bij olympische sporten. USA Yoga heeft inmiddels een officiële aanvraag ingediend bij de Amerikaanse tak van het Internationaal Olympisch Comité, nu is het wachten op hun fiat.

Op het eerste oog lijkt het welkom: hoe meer yoga-beoefenaars, hoe beter. Toch is het een beetje vreemd. Bij yoga ben je in eerste instantie, door middel van je lichaam, naar binnen gericht. Maar als yoga een wedstrijd wordt, is je aandacht uiteindelijk gericht naar iets wat buiten je ligt. En een verkeerd doel ook nog, namelijk winnaar te worden. We noemen het niet voor niets ‘practice’: het blijft oefenen zonder het doel de beste te zijn, maar om zelf de ‘eenwording’ van lichaam en geest te bereiken die yoga als doel heeft. Want de moeilijkste tegenstander, die is en blijf jezelf…

Bron: Mother Nature Network