Video: hoe meditatie het brein verandert

Onderzoeken naar meditatie stapelen zich op, met keer op keer een gunstige uitslag voor de aandachtstechniek. En steeds vaker worden de onderzoeken opgepikt door de mainstream media. Zoals het bekende ideeënplatform TED, waar de Amerikaanse neurowetenschapper Sara Lazar sprak over de veranderingen in het brein door meditatieBekijk in deze video hoe meditatie het brein verandert.

Boeddhistische monnik mediteert bij waterval.Sara W. Lazar is onderzoeker aan de psychiatrische afdeling van het Massachusetts General Hospital en docent psychologie aan de Harvard Medical School. Ze is bestuurslid van het Institute for Meditation and Psychotherapy en publiceert regelmatig over meditatie en psychotherapie. Haar onderzoek wordt veelvuldig besproken in de Amerikaanse mainstream media, zoals The New York Times, USA Today, Time Magazine, CNN, ABC Evening News

Lazar beoefent sinds 1994 yoga en mindfulness meditatie. Haar onderzoek richt zich op het definiëren van de neurologische mechanismen die schuilgaan achter de positieve effecten, die zich zowel voordoen in een klinische setting, als bij gezonde individuen. Haar research richt zich vooral op de manier waarop yoga en meditatie de hersenstructuur beïnvloeden en hoe deze veranderingen het gedrag beïnvloeden.

Lazar presenteerde in 2011 tijdens een TEDx-conferentie in Cambridge, Engeland, een aantal bijzondere resultaten van haar onderzoek naar de positieve effecten van meditatie op het brein. Haar hersenscans laten zien hoe meditatie het formaat van sleutelgebieden van het menselijk brein kan veranderen, waarbij het geheugen verbetert en empathie, compassie en weerbaarheid onder stress toenemen. Bekijk haar toespraak in onderstaande video. Bekijk hier meer over het meditatieonderzoek van Sara Lazar.

Heb je meer interesse? Klik hier om je aan te melden voor een cursus mediteren bij Bezielen. Bekijk hieronder in de video hoe meditatie het brein verandert.

Bron: TEDx Cambridge