Eric Arnold: “Op de Mount Everest valt alles op z’n plek”

Afgelopen vrijdag overleed bergbeklimmer Eric Arnold, nadat hij de top van de Mount Everest had bereikt. In 2014 deed Arnold mee aan het programma ‘Wat Bezielt Rotterdam?!’ waarbij Bezielen ook betrokken was. Hij vertelde daarin over zijn droom om de hoogste berg ter wereld te bedwingen.

Eric

Eric Arnold in Wat Bezielt Rotterdam?! over zijn voorbereidingen voor de beklimming van de Mount Everest. Hier traint Arnold in het krachthonk.

“Het maakt veel gevoelens in je los die ik in Nederland minder zou hebben.” In 2014 vertelde Eric Arnold in het lokale televisieprogramma Wat Bezielt Rotterdam over zijn eerste ervaringen op de flanken van de Mount Everest in 2012. De beklimming moest wegens slechte weersomstandigheden worden afgebroken, kort voor het bereiken van de top.

In de rubriek De Rotterdamse droom gaf Arnold toe normaal geen spiritueel persoon te zijn, maar in de omgeving van de berg was dat volgens hem anders: “De grootsheid van de Mount Everest doet je beseffen hoe nietig wij zijn.”

In totaal ondernam Arnold vijf expedities naar de top van Sagarmatha, zoals de berg in Nepal wordt genoemd. In 2015 werd hij overvallen door lawines, door de aardbevingen in het gebied. Arnold kon toen ternauwernood ontkomen.

Afgelopen vrijdag, bij zijn vijfde poging, bereikte Eric Arnold de top wel. Na terugkomst in het basiskamp werden complicaties door hoogteziekte hem fataal.

Bekijk het interview met Arnold in onderstaande aflevering: