Tips om de Delhi belly te voorkomen
Als je de verhalen moet geloven ontkom je niet aan een paar dagen diarree in India. Onzin, geloven wij. Je moet je alleen aan wat basisregels houden. Tips om de beruchte Delhi belly te voorkomen.
Belangrijkste om te realiseren is dat India een volstrekt andere cultuur heeft dan in het Westen, met een andere microbiologie. Gun jezelf de tijd, dan zie je dat je lichaam aan deze situatie zal wennen.
Het lokale gebruik om met de linkerhand de onderkant te reinigen, en rechts om voedsel tot je te nemen, is al een ‘culturele buffer’ tegen bacteriën. Wil je daar niet aan geloven, neem dan in ieder geval de volgende aanwijzingen ter harte. Om de belangrijkste alvast weg te geven: houd een strak handenwasregime aan. Voor en na de maaltijd, voor en na het toiletbezoek.
Water
- Drink mineraalwater uit een gesloten fles. Neem nooit zomaar een glas water aan, hoe aardig het aanbod ook is. Mocht bronwater niet beschikbaar zijn, kook het kraanwater dan minimaal 5 minuten. Als alternatief: chai is overal beschikbaar en veilig, omdat het langdurig wordt gekookt. En bovendien lekker!
Voedsel
- Overal langs de weg vindt je in India tentjes waar je eten kunt kopen. Hoe lekker het er ook uitziet, koop hier niets! En als het niet anders kan, kies dan voor voorverpakt voedsel, of eten dat wordt gefrituurd waar je bij staat. Eet nooit rauwe groenten, ze kunnen zijn gewassen in water dat niet veilig is. In restaurants worden ze vaak als bijgerecht geserveerd; laat ook deze liggen. Hetzelfde geldt voor fruit; kies alleen fruit dat nog in de schil zit zoals mango’s, lychees, bananen en appels.
- Vermijd vlees, vis en eieren. Dierlijk materiaal bederft veel sneller dan plantaardig, al is het maar vanwege het warme, vochtige klimaat. Bovendien zijn de voedseleisen voor het houden en vangen van deze dieren anders dan in het Westen; niet zelden voeden ze zich met vervuild materiaal, of in een vervuilde leefomgeving. Ook ligt dit voedsel niet altijd netjes in de koeling, maar in de brandende zon, waar vliegen er volop van kunnen genieten.
- Tot slot is ijs ook niet altijd veilig; door regelmatige stroomuitval smelt en bevriest dit. Maar in de tussentijd kan het ijs reeds bedorven zijn.
Hygiëne
- Kraanwater is in de meeste gevallen veilig genoeg om je tanden mee te poetsen. Maar om het zekere voor het onzekere te nemen kun je beter bronwater gebruiken. Vermijd contact met water van kranen langs de weg. Hoewel het water hieruit veilig kan zijn, zijn de kranen niet hygiënisch.
- Toiletten zijn een verhaal apart. Natuurlijk is het even wennen, maar grote voordeel van de Indiase sta-toiletten is dat er minimaal contact is. Ook is deze houding veel aangenamer voor je spijsverteringssysteem. Vermijd westerse zittoiletten als je niet zeker bent over de hygiëne. Desnoods hurk je boven zo’n toilet. Op de meeste toiletten in India vind je geen wc-papier, maar een kan met water. Gebruik je linkerhand om je achterste schoon te maken. Hoewel vreemd op het eerste oog, is dit veel hygiënischer dan ‘ons’ systeem. Was je handen na afloop goed met zeep of desinfectiemiddel. Eten doe je met je rechterhand.
- Heb je een wondje, of schram opgelopen? Hoe klein ook, moeten ze zo snel mogelijk worden ontsmet. Het is aan te raden hiervoor een middel bij je te dragen. Wonden kunnen razendsnel ontsteken en leiden tot zwellingen, koorts en diarree. Neem in zo’n geval contact op met een arts, mogelijk zijn antibiotica nodig.
- Draag instapschoenen: wat veel over het hoofd gezien wordt, is dat een kort moment van contact met de veelal vuile grond al kan leiden tot een besmetting. Even veters strikken en het is gebeurd. Kies daarom voor instappers.
- Malaria komt niet veel voor in India, hoewel in het gunstige klimaat de muggen wijdverspreid zijn. Het preventief innemen van anti-malariapillen wordt daarom alleen geadviseerd in het geval van een malariawaarschuwing. Niettemin kunnen muggen ook andere ziekten overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts). Probeer dan ook om een muggenbeet te voorkomen; gebruik muggengaas en een antimuggenmiddel. Dit is geen garantie, maar kan wel helpen.
- Verkoudheid en hoesten: de micro-organismen die in India een verkoudheid veroorzaken zijn anders dan die je lichaam ‘gewend’ is. Je kunt overgevoelig zijn dus neem voorzorgsmaatregelen: blijf uit de buurt van niezende en hoestende mensen; was je handen regelmatig met zeep om besmetting via deurkrukken, geld, glazen enz. te voorkomen.
- Vermijd sterke tocht en airconditioning.
Toch diarree in India?
Heb je ondanks al je maatregelen toch reizigersdiarree in India opgelopen? Hier onze tips:
- Ga naar de huisarts: diarree in India is iets anders dan diarree in Nederland. Zeer waarschijnlijk heb je medicatie nodig.
- Neem een antibioticakuur. Weliswaar een paardenmiddel, maar liever dit dan een aanhoudende infectie.
- Voorkom uitdroging. Drink water en thee; minimaal 2 tot 3 liter per dag. Drink geen frisdrank of energiedrankjes.
- Voorkom een tekort aan voedingsstoffen. Met name zout en kalium heb je nodig; neem dit bijvoorbeeld tot je via bananen, bouillon.