De tien beste apps voor meditatie en mindfulness

Smartphone en rust, het lijkt een tegenstelling. Niets is minder waar. Ook voor rustzoekers zijn er talloze applicaties ontwikkeld. Dit zijn volgens ons de tien beste apps voor meditatie en mindfulness, op iPhone/iPad en in Android. Stilte met de nadruk op i.

Met de toenemende populariteit van mindfulness en meditatie zijn ontwikkelaars ook met deze genres aan de haal gegaan. Het heeft geresulteerd in een aanhoudende productie van meditatiehulpjes, digitale mindfulnesstrainers en – klankschalenconcerten voor de rustzoeker. Na een lange selectie heeft Bezielen de pareltjes er voor je uitgevist.

Buddhify: modern mindfulness on the go (iOS, Android)

OMG, buddhify is geweldig! Ik heb geen excuus meer om níet te mediteren.meditatie en mindfulnessSuperlatieven schieten tekort als je de website van de makers mag geloven. Maar ook bij itunes en op Google Play staan lovende kritieken. De Britse krant The Sun verkoos deze meditatie-applicatie zelfs tot de beste gezondheidsapp. Buddhify is één van die apps die dankzij de verbeterde techniek een kristalhelder uiterlijk heeft, dat het gebruikersgemak enorm verbetert. Met een tweede generatie is dat gemak alleen nog maar toegenomen. Op youtube ziet dat er zo uit:

Het heldere ontwerp maakt een begeleide meditatie-op-maat mogelijk. De gebruiker kan kiezen uit 32 verschillende meditaties door zijn lokatie te kiezen (op reis, wandelen, sporten, thuis), het doel van de meditatie (helderheid, verbinding, stabiliteit, in je lichaam komen) en de duur van de meditatie (bitesize, of regular). Zo is er voor elke situatie een variant mogelijk. Buddhify bevat verder een keur aan extra opties, bijvoorbeeld om je gebruik van – en succes met – de app te meten. Met nieuwe versies op komst belooft dit veel voor de toekomst.

Smiling Mind (iOS)

Kinderen van tegenwoordig hebben het maar zwaar. Papa en mama slepen ze van school naar hockey, dan door naar pianoles en voor het slapen huiswerk maken want ook op school moeten ze presteren. Tegelijkertijd is er de invloed van tv, smartphone en tablet. Meditatie en mindfulness zijn uitstekende middelen om kinderen te wapenen tegen de stress die hierdoor kan ontstaan. Zo redeneerde ook een Australisch team van psychologen dat gespecialiseerd is in therapie voor adolescenten. Ze ontwikkelden de app Smiling Mind speciaal voor kinderen en jongvolwassenen. Meditatie wordt voor deze groep eenvoudig, leuk en daarmee toegankelijk. Zeker als we de tv-commercial moeten geloven.

Je kunt kiezen uit vier leeftijdscategorieën: 7-11, 12-15, 16-22 en volwassenen. De meditaties zijn duidelijk en na afloop geeft de app de gebruiker feedback over het bereikte resultaat. Hoewel dit juist competitiegedrag in de hand zou kunnen werken, blijkt het door de ingebouwde coach eenvoudiger om meditaties vol te houden.

meditatie en mindfulness
Getuigenis over My Smiling Mind

Kinderen raken verknocht aan de applicatie, wat ook blijkt uit de schooltekening van het zesjarige ventje Gus. Enige voorwaarde is dat de (jonge) gebruiker Engels verstaat. En dan is het misschien wel even wennen aan het Australische accent…

De Mindfulness-app (iOS, Android)

Uit Zweden afkomstig is de Mindfulness App, die nu ook in het Nederlands beschikbaar is! Helma Ton, voorzitter van de Vereniging van Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN), heeft de app ingesproken. Gebruikers ervaren haar stem als zeer aangenaam.

Inhoudelijk sluit de app goed aan op de theorie van mindfulnessmastermind Jon Kabat-Zinn. Het ontwerp is no-nonsense, met keuze uit geleide meditaties (3, 5, 15 en 30 min.), stille meditaties met klankschaal, een bodyscan en de mogelijkheid om een eigen menu samen te stellen. Net als de andere apps kun je je eigen voortgang bijhouden. Reminders dienen als geheugensteuntje om je meditatiedoelen te behalen. Een must voor Nederlandse gebruikers. Al meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Mindfulness meditation Mental Workout (iOS)

Stephan Bodian, auteur van de bestseller ‘Meditatie voor dummies’, is de schrijver en verteller van de Mindfulness Meditation Mental Workout. De app is – net als alle andere – helder en eenvoudig te gebruiken. Wel is deze wat uitgebreider, zodat de app zowel voor beginners als ervaren beoefenaars aantrekkelijk is. Met de update biedt de applicatie een aantal extra diensten, zoals extra support, aanwijzingen hoe je meditaties op peil te houden en extra praatjes over mindfulness en meditatie. Deze app is momenteel in ontwikkeling.

Headspace (iOS, Android)

Een gelikt en vrolijk ontwerp heeft Headspace, een meditatie-app met sessies van tien minuten. De eerste tien dagen van de app zijn gratis. Daarna betaal je, waarbij het jaarlijkse abonnement met $7,99 het voordeligste is. Andy Puddicombe, oprichter van het Headspaceproject (behalve de app is er b.v. ook een boek), praat je op prettige manier door de bodyscan en meditaties heen: “Don’t force your breath, your body already knows how to breathe.” Beluister Puddicombe hieronder in het promofilmpje van het project.

Het bijzondere van de Headspace-app zijn de animaties over de werking van de geest en met tips hoe te zitten en te ademhalen. Verder heb je toegang tot talloze video’s. Ook Headspace heeft de mogelijkheid je eigen voortgang te monitoren. Gebruikers zijn nog niet onverdeeld enthousiast: zo zou de app niet goed synchroniseren en regelmatig crashen. Even mediteren tot de update dus. Niettemin: prachtig ontwerp.

Mindwave 2

Mindwave 2 is meer een hulpje dan een meditatietrainer. Deze applicatie maakt expliciet gebruik van geluid om lichaam en geest tot rust te brengen. De app is gevuld met een lijst vol isochrone tonen, dit zijn geluiden die in staat zijn om je hersenactiviteit te beïnvloeden. Ad Visser maakte hier al gebruik van met zijn ‘Brainsessions’, waarmee je hersenen in een zogenaam Alpha-ritme (= gezond!) terecht komen. Mindwave 2 heeft voor elke stemming en staat een toon paraat. Zo zijn er ‘binaural beats’ voor geluk, slaap, creativiteit, gewichtsverlies, tegen migraine en tegen depressie.

  • iOS: € 2,29 (ga naar iTunes)
  • Android: helaas niet meer verkrijgbaar

Insight timer

meditatie en mindfulness

Insight Timer – app voor meditatie en mindfulness

Klankschalen, bellen en vallende houtblokken: deze app bevat alle geluiden die je verwacht rond meditatie. Ze brengen – en houden – je aandacht vast, zolang de meditatie volgens de timer moet duren. Eenvoudig te bedienen en een nuttige hulp bij je sessies. Vergeleken met andere applicaties echter wat te eenvoudig en gedateerd.

De in-appaankopen geven je al wat meer eigentijdse opties, zoals de mogelijkheid je activiteiten te delen met een wereldwijd meditatienetwerk. Dit kan motiverend werken, maar deze sociale informatie maakt de app wel wat druk, wat haaks staat op de meditatie-ervaring. Hoewel statistieken nuttig kunnen zijn, schiet de app door een overschot aan cijfertjes en tabelletjes soms wat zijn doel voorbij. Verder niets op aan te merken.

Meditation Helper (Android)

Soms kun je zó opzien tegen je dagelijkse meditatie en kost het moeite om je in de lotushouding te wringen, en je aandacht terug te brengen bij de meest elementaire zaken. Meditation Helper helpt je niet alleen tijdens het mediteren (met klok en klank), maar geeft je ook tussentijds een zetje zodat je je sessies niet overslaat. De app is gratis, de betaalde versie houdt je gegevens beter bij en opgeslagen, en geeft je de mogelijkheid een geluid uit te kiezen. Discipline blijkt een van de moeilijkste aspecten van meditatie en met deze app pluk je ook op lange duur de vruchten van je trainingen. Niet de enige in zijn soort, maar wel nuttig.

  • Android: gratis, plus of pro voor €2,50 (hierhier of hier)

Samsara (iOS)

Samsara app voor mindfulness en meditatie

Crafted with honourable intention‘ stelt een reviewer op het web. En zo is het,want Samsara is een applicatie die ontwikkeld is in de geest van eenvoud (door Vlaming Bart Jacobs) en daarmee een echte hulp voor je meditaties. De app bestaat uit een timer, keuze uit verschillende start- en stopgeluiden, zoals de klankschalen. Ook Samsara geeft de mogelijkheid tot feedback en statistieken, en reminders. Geen gedoe, maar to the point en strak ontworpen.

Meditation (iOS)

Je bent de DJ van je eigen meditatie met de Meditation-app van Red Hammer Software: stel je eigen compositie samen uit een groot aanbod van natuur-, ambient- en meditatiegeluiden. De app heeft een ingebouwde timer en geeft zo meer vrijheid aan de gebruiker om zijn of haar ideale meditatiesessie naar wens in te richten. Mooi, en door gebruikers bejubeld.

Hoe het níet moet

De appstores barsten van de apps voor meditatie en mindfulness. Daar zit natuurlijk ook veel rommel tussen. Hoe moet het bijvoorbeeld niet?

Walking Meditations van Meditation Oasis

Elk pad, elke straat in de wereld is jouw pad voor loopmeditatie.” Van Zen-goeroe Thich Nhat Hanh willen we dit wel aannemen, maar of de Walking Meditation-app zich hier het beste voor leent? De applicatie werd gemaakt door Meditation Oasis en oogt eenvoudig. Iets té eenvoudig. Waar de andere applicaties grossieren in prachtig ontwerp, doet deze app een beetje Web 1.0 aan: fletse kleuren, kleine plaatjes en een wat minder afgemeten interface. De app biedt drie loopmeditaties en een (primitieve) mogelijkheid je voortgang bij te houden. Het had allemaal wel wat mooier gekund.

Toelichting

  • Alle apps zijn Engelstalig (en daarom vaak in dollars geprijsd), tenzij anders aangegeven.
  • De apps zijn geschikt voor smartphone en tablet, tenzij anders aangegeven.
  • Voor feedback of suggesties: reageer hieronder

~ Namaste, en veel plezier met je meditaties! ~

Kijk ook eens naar onze Apps voor Yoga

Bekijk ons hele aanbod