Valentijnsspecial: kies jij voor een open hartoperatie?

Valentijnsdag staat natuurlijk in het teken van de liefde en het hart. Dit vitale orgaan heeft het hele jaar onderhoud nodig. Dé remedie voor een gezond hart: een open hartoperatie. Laatste deel van drie Valentijnsspecials van Bezielen.

Iedereen komt het vroeg of laat tegen. Dagen waarop je moeite hebt liefde te voelen, of contact te maken met je eigen hart en dat van anderen. Spijtig genoeg is dit in onze individualistische samenleving geen uitzondering: honderdduizenden Nederlanders voelen zich regelmatig eenzaam, of depressief. Een manier om je hart in gezonde conditie te brengen, is door een ‘open-hartoperatie’. Om ook buiten Valentijnsdag liefdevol in het leven te kunnen staan, naar jezelf én naar anderen.

koud hart

Geen moordkuil

“Waar het hart vol van is loopt de mond van over”. Wie weleens intens verliefd is geweest zal dit spreekwoord herkennen. Maar ook het andere uiterste is waar: ben je ooit in een conflictsituatie geweest, waarbij je de ander met hatelijke, of bittere woorden hebt geraakt? Alleen daarom al is het van belang goed te zorgen voor het eigen hart.

Want je weet het: maak van je hart geen moordkuil. Probeer te voorkomen dat het hart wraakvol, bitter, of giftig wordt, want vroeg of laat moeten deze gevoelens naar buiten komen. Waarom zou je niet aandacht besteden aan het vrijlaten van deze gevoelens en problemen bij de wortel aanpakken? Liefst nog voordat we iemand pijn doen, verbitterd afstand doen van relaties met de mensen om ons heen, of te lui zijn om het echte werk te doen.

Open-hartoperatie

Maar wat is dan het echte werk? Dat is een open hartoperatie, dé manier om je hart schoon te krijgen, weer gezond en sterk. De operatie bestaan uit drie delen:

  1. Heb jezelf lief
    Iedereen weet hoe het voelt om geraakt te worden. Soms is de pijn al snel weg, op andere momenten blijft er een ‘wond’ aanwezig. Hoe zorg je ervoor dat je hart heelt en weer krachtig aanvoelt? Een manier is om dit duidelijk uit te spreken. Vooruit, schaam je niet, sta op en zeg luid en duidelijk de volgende tekst:”Ik ben geheeld. Mijn hart blijft ongeraakt en ongekwetst. Ik weiger nog langer om iets of iemand toe te laten mijn geluk af te nemen. Mijn hart zal gezond en heel blijven.”Je stem en woorden spreken niet alleen de waarheid van je hart uit, ze kunnen ook een nieuwe waarheid zoals hierboven bekrachtigen. Onderschat de kracht van woorden niet, maak hier dus gebruik van.
  2. Geef liefde
    In deze individualistische maatschappij is het steeds vreemder om anderen te helpen. En eigenlijk is dat vreemd, want we hebben elkaar nodig. De manier om hier uitdrukking aan te geven is door het geven van liefde. Je hart kan volkomen transformeren door anderen te dienen. Dit kan op talloze manieren, een knuffel of een glimlach kan al wonderen doen. Sommige mensen hebben alleen bevestiging nodig dat er iemand is die om hen geeft.Als je hart eenmaal gezond is, zul je merken dat je een overdaad aan rust, balans en geluk in je voelt. Vanuit deze overdaad is het steeds vanzelfsprekender dat je mensen om je heen helpt.
  3. Leef liefde
    Je hart wordt gereinigd door het proces van bhakti (zie hier), in de yoga het pad van toewijding. Het is het spirituele pad van het bevorderen van liefde, geloof en overgave. Doel is om in je hart een atmosfeer te creëren waarin dit kan. Kun je je voorstellen dat je hart alle opgebouwde rommel zou weggooien? Kun je je voorstellen dat de persoon die jou ooit gekwetst heeft loslaat? Zo simpel is het. Laat het los, laat het gaan. Een gezond hart is een hart dat oprechte vergeving kan ontvangen en andersom, vergeving naar anderen kan uiten. Beoefen devotie om een hart te behouden dat klopt met zinderende energie en sterke levenskracht! Leef vanuit liefde, werk vanuit liefde, en heb lief.
liefde en hart
liefde en hart

Altijd Valentijnsdag

Valentijnsdag is natuurlijk een mooie gelegenheid, maar elke dag mag natuurlijk een aanleiding zijn voor een liefdevolle houding naar jezelf, en je omgeving. Zonder dat daar chocola en rozen voor nodig zijn.

Heb jij ook tips hoe je je hart gezond houdt? We horen ze graag onderaan deze pagina!