De tien mooiste yogafestivals in 2014

Een yogales is één ding, maar je zonnegroet delen met duizend anderen in het midden van de natuur, dát is pas een ervaring. Je kunt dit wereldwijd, door het hele jaar heen doen de talloze yogafestivals. Wat zijn volgens ons de tien mooiste yogafestivals wereldwijd in 2014? Een overzicht.

Een opmerking vooraf: we zijn natuurlijk al een tijdje onderweg in 2014. Enkele van de festivals zijn dan ook al achter de rug, maar ze zijn meegenomen omdat ze absoluut in deze top tien thuishoren. Wees gerust, ze worden jaarlijks georganiseerd, dus schrijf ze op in je agenda! In willekeurige volgorde:

Sun Valley Wellness Festival
Sun Valley Wellness Festival

1. Sun Valley Wellness Festival

 • Waar: Sun Valley, Idaho, Verenigde Staten
 • Wanneer: 22-26 mei 2014

Dit vijfdaagse festival in de Amerikaanse staat Idaho is een begrip in de yogawereld. Het is alweer de zeventiende editie die in mei gehouden wordt. Topsprekers zoals spiritueel leider Panache Desai en liefdesgoeroe Arielle Ford geven acte de présence, tezamen met een aantal andere pioniers en leraren op het gebied van yoga, spiritualiteit en milieubewustzijn. Doel van het festival is “om mensen te inspireren tot positieve verandering”.

Kijk hier voor meer info

2. Soulsational Music and Wellness Festival

 • Waar: Veterans Park, Bayville, New Jersey, Verenigde Staten
 • Wanneer: 26 juli 2014

Het Soulsational-festival is erop gericht om beoefenaars, bedrijven en organisaties in de welnesssector kennis te laten maken met diverse healingtechnieken. Om te leren, te delen en te ontdekken. Met als doel “om groen, organisch, gezond en bewust leven te stimuleren”.

Kijk hier voor meer info

3. Zambhala International Yoga Festival

Zambhala International Yoga Festival
Zambhala International Yoga Festival
 • Waar: Bardo, Goa (India)
 • Wanneer: december 2014

Het wordt ook wel het ‘Yoga lovers paradise’ genoemd: Zambhala International Yoga Festival. De Facebookpagina met 55000 volgers spreekt boekdelen: op 21 en 22 december 2013 werd het festival voor het laatst georganiseerd en het was een doorslaand succes. Op het strand van Goa, India, verzamelden zich de grootste yoga-experts, spirituele leiders, beoefenaars, genezers, muzikanten en kunstenaars. Dit najaar is het weer zover. Wees er op tijd bij.

Kijk hier voor meer info

4. Wanderlust Yoga Festivals

Wanderlust: yoga in the city
Wanderlust: yoga in the city (San Francisco)
 • Waar: verschillende lokaties
 • Wanneer: het hele jaar door

De zonnegroet met duizend yogi’s tegelijk middenin adembenemende, ontwakende natuur: het kan op de Wanderlust Yoga Festivals in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Chili. Op schitterende lokaties kun je meerdere keren per jaar je matje uitrollen voor een meerdaagse verdieping in je practice, met een groep gelijkgestemden. De festivals laten zich ook met kortdurende massa-events zien in diverse steden, zoals Los Angeles, Philadelphia en Sydney.

Kijk hier voor meer info

Bali Spirit Festival
Bali Spirit Festival

5. Bali Spirit Festival

 • Waar: Ubud, Bali, Indonesië
 • Wanneer: 19-23 maart 2014

Inmiddels helaas achter de rug, maar absoluut het inplannen waard voor volgend jaar: het BaliSpirit Festival in Indonesië. Bekende muzikanten, yogi’s en dansers uit verschillende continenten togen naar het eiland Bali om “het potentieel voor positieve verandering van binnen te doen ontwaken”, zoals dat zo mooi heet in yogaland. Van restorative hatha flow tot chakra ma yoga en zenthai shatsu: er was voor elk wat wils. Tot ziens in 2015!

Kijk hier voor meer info

6. International Yoga Festival

 • Waar: Albany, Nieuw Zeeland
 • Wanneer: 11-13 april 2014

De focus van dit kleinschalige festival in Nieuw Zeeland ligt op traditionele yogatechnieken en spiritualiteit. Er zijn zelfs yogasessies voor kinderen bij en in de avonden is er muziek. Je moet hiervoor wel helemaal naar de andere kant van de wereld. Als je toch al in Kiwiland bent: gaan met die banaan!

Kijk hier voor meer info

7. Yoga Rainbow Festival

Yoga Rainbow Festival - Novosibirsk 2011
Yoga Rainbow Festival – Novosibirsk 2011
 • Waar: Cirali, Turkije / Goa, India / Rusland
 • Wanneer: o.m. 3-9 mei 2014

Het Yoga Rainbow Festival wordt op verschillende lokaties georganiseerd, waaronder de Turkse kuststad Cirali. Het hele  yogaspectrum komt aan bod, en verder Thaise massage, yogatherapie, Ayurvedische geneeskunde en nog veel meer.

Kijk hier voor meer info

8. Barcelona Yoga Festival

 • Waar: Barcelona, Spanje
 • Wanneer: 3-7 juli 2014

Yoga, yoga, yoga. Barcelona heeft alles al, dus yoga mag ook niet ontbreken. Officieel heet het de Barcelona Yoga Conferentie, en dat verhoogt de status nog wat meer. Het aanbod: meer dan twintig yogastijlen, meer dan vijftig docenten en performers, meer dan honderd sessies, groepskorting en een kinderprogramma. Het BYC is professioneel aangepakt en mikt op oprechte en gekwalificeerde geïnteresseerden.

Kijk hier voor meer info

9. International Yoga Festival

 • Waar: Rishikesh, Uttarakhand, India
 • Wanneer: 1-7 maart, 2015

Het Indiase Rishikesh is de officieuze yogahoofdstad van de wereld. Een maand geleden organiseerde de Parmarth Niketan Ashram in Rishikesh, India, een weeklang internationaal yogafestival. Met meer dan 600 deelnemers uit de hele wereld, die tussen 4 uur ‘s morgens en 21.30 uur ‘s avonds lessen en leringen bijwoonden van experts en teachers uit meer dan vijftien landen.

Swami Chidanand Saraswati, de oprichter van de ashram, zei zinnige dingen over de groeiden populariteit van yoga: “Yoga is eenwording van het zelf met het Goddelijke. Het is niet alleen de eenwording van ons hoofd met onze knieën, of onze handen met de grond.” Hij vervolgde: “Uttarakhand is de geboorteplek van yoga en jullie zijn allen uitverkoren om hier de heilige wetenschap op te nemen.”

Kijk hier voor meer info

10. Festivals in Nederland

Rotterdam in Balans festival
Rotterdam in Balans festival

Zijn er nog mooie yogafestivals in Nederland dit jaar? Jazeker! Tussen 27 en 29 juni 2014 organiseert Yoga Magazine op Terschelling het Yoga Festival, met een line-up van gerenommeerde yogi’s en teachers. In Rotterdam is er op 22 september het Rotterdam in Balans Festival. Ook Bezielen is erbij!

Kortom, reden genoeg om je een aantal dagen in binnen- of het buitenland onder te dompelen in yoga, yoga, yoga!

Bron: Times of India