De twaalf meestgestelde vragen over reiki

Bezielen organiseert regelmatig workshops en cursussen Reiki. Voordat je aan zo’n cursus begint, heb je vast vragen. We zetten de twaalf meestgestelde vragen over Reiki hier voor je op een rijtje. Handig! Staat jouw vraag er niet tussen? Dan horen we deze graag via ons contactformulier. Heb je interesse in het aanbod? Kijk hier voor de mogelijkheden. Daar staat ook uitgelegd wát Reiki precies is.

1. Is Reiki veilig?

Ja! Reiki is veilig. Reiki-energie werkt alleen ten goede van elk persoon en kan geen schade veroorzaken. Het is veilig voor iedereen en elke situatie, ook bij zwangere vrouwen en bij kinderen.

2. Wat is het grootste verschil tussen Reiki en andere vormen van healing met energie?

Reiki heeft veel meer toepassingen en functies dan andere vormen van energie-healing. De Reiki-energiegolven zijn kristalhelder en van hoge kwaliteit. Daarbij gebruikt de ‘gever’ van Reiki-energie niet zijn eigen energie om te behandelen. Ook kan iedereen in korte tijd Reiki leren.

Reiki oefenavond & introductie
Reiki oefenavond & introductie: kom eens langs!

3. Is Reiki een geloof?

Nee. Reiki is geen geloof. Het is zeker spiritueel van aard, maar er is geen geloof of geloofssysteem voor nodig om reiki te leren gebruiken. Het mooie van reiki is dat het werkt, ongeacht of je er in gelooft of niet.

4. Welke andere vormen van Reiki bestaan er?

De traditionele vormen van reiki zijn Usui Reiki of Usui Reiki Ryoho. Daarnaast heb je:

Er zijn nog veel meer verschillende vormen.

5. Wat is het verschil tussen deze vormen?

De verschillende vormen van Reiki gebruiken alle een andere methode om de Reiki-energie te activeren en aan te wenden. Ze hanteren bovendien uiteenlopende technieken en symbolen. Veel stijlen verschillen van de originele Usui Reiki.

6. Wat zijn Reiki-symbolen?

Reiki-symbolen zijn hulpmiddelen om de reiki-energie te gebruiken. De symbolen hebben op zichzelf geen waarde. Pas als ze door een gewijde reiki-gever worden toegepast hebben ze effect. De klassieke Usui Reiki maakt gebruik van een drietal symbolen. Ze zijn deels gebaseerd op het Japanse schrijfsysteem, Kanji en zijn hieronder uitgeschreven. De symbolen komen aan bod vanaf de cursus Reiki 2. Het eerste symbool kan overigens twee kanten op gebruikt worden.

  1. Krachtsymbool: Shoku Rei – Letterlijk: ‘Plaats de kracht van het universum hier’
  2. Mentaal-emotioneel symbool: Sei He Ki – Letterlijk: ‘God en de mens worden één’
  3. Afstandssymbool: Hon Sha Ze Sho Nen – Letterlijk: ‘Geen verleden, geen heden, geen toekomst’ of ‘De boeddha in mij zoekt contact met de boeddha in jou’

symbolen reiki
De Reikisymbolen

7. Is Reiki voor iedereen toegankelijk?

Ja, iedereen kan worden ingewijd tot Reiki. Als je een cursus Reiki 1 hebt gevolgd, heb je voor altijd het vermogen om reiki toe te passen.

8. Kan ik mezelf behandelen met Reiki?

Jazeker. Nadat je Reiki 1 hebt geleerd, kun je de Reiki bij anderen en bij jezelf toepassen. Dit doe je door contact te maken met de reiki-energie en je handen op je lichaam te leggen. Zo’n zelfbehandeling helpt om in balans te komen en de verbinding tussen je lichaam, je geest en je ziel te herstellen. Of liever: om te centreren.

9. Hoe werkt een afstemming voor Reiki?

Een reiki-afstemming wordt uitgevoerd door een Reiki Master. Hij of zij kanaliseert de reiki-energie en de frequentie van deze energie tot in het energielichaam van degene die de initiatie ontvangt. Het kanaal voor het doorgeven van de universele levensenergie wordt hierdoor geactiveerd.

10. Kan Reiki worden toegepast op dieren en planten?

Dieren reageren sneller op Reiki-energie dan mensen. Planten reageren ook goed, omdat het levende energievelden zijn, die ook uit balans kunnen raken. Reiki helpt dan om dit evenwicht weer te herstellen.

11. Kan Reiki worden toegepast in combinatie met andere therapieën?

Ja, Reiki kan juist zeer succesvol zijn als aanvulling op andere vormen van therapie. Reiki versterkt het effect van deze behandelingen.

12. Voel je iets tijdens of na afloop van een Reiki-behandeling?

Of je iets voelt van de Reiki, verschilt per persoon. Je voelt misschien helemaal niets, ook al betekent dit niet dat de Reiki-energie niet werkt. Een andere mogelijkheid is dat je allerlei sensaties hebt tijdens of na de behandeling, zoals hitte, kou, tintelingen, gonzen, ontspanning, slaperigheid, of iets anders.

Ook kan het voorkomen dat symptomen juist toenemen na een behandeling, alleen zal dat maar voor korte tijd zijn waarna je je beter voelt. Het is altijd belangrijk veel water te drinken om de reiniging van het lichaam te bevorderen.

Bekijk hier ons cursusaanbod