De tien beste yoga apps

Je zou haast denken dat mensen niet meer zonder kunnen: een smartphone. Iedereen is zo langzamerhand vergroeid met zijn Samsung Galaxy of iPhone. De oneindige hoeveelheid apps voedt deze rage. Om enigszins rust te kunnen bewaren zijn er gelukkig ook apps voor yoga, meditatie en mindfulness ontwikkeld. Bezielen selecteerde voor jou de tien beste yoga-apps.

 

yoga apps

De yoga-app Daily Yoga

Yoga is gericht op het bereiken van eenwording tussen geest en lichaam. Smartphones daarentegen lijken soms juist het tegenovergestelde te doen. Toch kan ook de techniek van smartphones je helpen bij je yogapractice. Er zijn duizenden yoga apps voor de iPhone en Android. Wat zijn volgens ons de meest geslaagde?

De app Pocket Yoga

Pocket Yoga (iOS, Android)

Maclife noemt het “de beste app voor het beoefenen van yoga” en CNN schaarde hem onder de tien beste gezondheidsapps van 2012: Pocket Yoga van Rainfrog LCC. De applicatie bestaat uit meer dan honderdvijftig mooi geïllustreerde afbeeldingen van yoga-houdingen (asanas). De houdingen worden vakkundig aaneen gesproken, hoewel er natuurlijk niets gaat boven een les van een echte docent. De gebruiker kan kiezen tussen allerlei verschillende lessen, niveaus, muziek en omgevingen. Topapp.

Yogify (iOS)

Een van de beste yoga apps, ontworpen door gamesontwerper Electronic Arts. Yogify biedt een aantal gratis oefenlessen, met meer dan 275 houdingen. Je kunt genieten van 35 uur gratis lessen, daarna betaal je voor een les, een niveau of alle lessen.

 

De gebruiker kan zelf muziek kiezen terwijl hij oefent en geheel naar de tijd kan hij verbinden met de Yogify-gemeenschap op Facebook, Twitter en Pinterest. Enthousiaste gebruikers, hoewel de begeleidende stem soms wat snel kan praten. Bij elke houding kun je doorklikken voor verdere uitleg over betekenis en werking.

 • iOS: eerste 35 uur gratis, daarna: programma $1,99, een heel niveau $3,99, of alle lessen $9,99 (iTunes)
 • Bekijk de website

Breathing Zone (iOS)

Als de ademhaling wisselt is ook de geest instabiel. Maar als de ademhaling gekalmeerd is, wordt de geest ook rustig en bereikt de yogi een lang leven. Daarom is het nodig om te leren de ademhaling te controleren.“(Svatmarama, Hatha Yoga Pradipika)

Breathing Zone app

Ademhaling (b.v. bij pranayama, yogic breath) is een essentieel onderdeel van yoga, toch krijgt de adem in de lessen soms niet de aandacht die ze verdient. Breathing Zone is een applicatie die je op een mooie manier leert je ademhaling onder controle te brengen. De app gebruikt de microfoon van je toestel om je ademhaling in te schatten, waarna deze een realistisch aantal ademhalingen als doel stelt. Een mooie kaleidoscopische bloem visualiseert de ademhalingen. De app werd getest en goedgekeurd in klinische studies, ook gebruikers zijn zeer te spreken over Breathing Zone.

De app Yoga Stretch

Yoga Stretch (iOS)

Dit is een van de populairste yoga apps op iTunes. Met Yoga Stretch kun je zelf de duur van de sessie, de muziek en de stem van de docent instellen. Ook kun je pauzeren en houdingen overslaan. De yoga-asanas worden getoond als mooie silhouettes, met beschrijvingen en uitleg over de gunstige gezondheidsvoordelen van de houding. Hoewel het wat lastig lijkt om met deze app werkelijk yogahoudingen aan te leren, leent hij zich prima voor het doen van je practice.

 • iOS: (iTunes)

Daily Yoga (iOS, Android)

Bij talloze applijstjes prijkt de app op plek 1: Daily Yoga van IMOBLIFE, een elegant ontworpen app,yoga apps met zeeën aan content. De gebruiker kan kiezen uit ruim veertig yogasessies met filmpjes in HD-kwaliteit, meer dan 300 houdingen in de database, en uit gratis achtergrondmuziekjes (à la De Tuinen). In de sessies is er bijvoorbeeld aandacht voor specifieke lichaamsdelen en spiergroepen, zoals de rug, buik, borst en billen.

Duurt het te lang, of mag het wat intensiever? Dan kun je dat met een klik instellen. Daily Yoga biedt tevens lessen van specifieke yogascholen, zoals hatha, ashtanga, en yin. De app is verbonden met social media en biedt daarmee de mogelijkheid tot feedback en het uitwisselen van ervaringen. Veel van de onderdelen (met name de zware filmpjes) moeten als (gratis) plugin worden gedownload, houd daar rekening mee. De slideshow doet verder wat gehaast aan, maar als dat alles is…

 • iOS: gratis, behalve de pro-onderdelen (iTunes)
 • Android: gratis, behalve de pro-onderdelen (GooglePlay)
yoga app
All-in Yoga

All-in Yoga (iOS, Android)

Minstens zo mooi, maar misschien nog wel gelikter, is All-in Yoga van Nelurra Holdings. En net als bovenstaande apps aanbevolen door gezondheidsbladen en -websites. De app bevat net zoveel houdingen en lessen als Daily Yoga, maar biedt naast HD-filmpjes ook 3D-beelden van het spierstelsel, die enorm kunnen helpen om de werking van je lichaam en de asanas inzichtelijk te maken. Verder kan de gebruiker zelf veel lessen samenstellen (ook de volgorde), activiteiten opslaan en delen. Aan al dit moois hangt echter wel een prijskaartje.

 • iOS: €4,49 (iTunes)
 • Android: €2,99 (GooglePlay)

Simply Yoga (iOS, Android)

Niet elke smartphone haalt de turbo, maar ook voor de wat eenvoudiger modellen zijn er talloze yoga-apps verkrijgbaar. Simply Yoga is zo’n app, die door gebruikers uitstekend wordt beoordeeld en zelfs door het gerenommeerdeWired-magazine is besproken. De app bestaat uit practices van verschillende tijdsduur, videodemonstraties en audio-instructies. Helaas gaat voor niets de zon op: de app is gratis, maar de gebruiker moet advertenties dan wel op de ‘koop’ toe nemen. Voor een meerprijs verdwijnen deze en krijg je toegang tot meer lessen.

Airplane Yoga (iOS)

yoga app
Airplane Yoga

Het is niet de meest gebruikelijke plek voor yoga-oefeningen, maar wie vaak en lang in een vliegtuig zit zal zijn dagelijkse practice hevig missen. Kennelijk loopt er een grote groep van deze mensen rond, want voor deze niche is er zelfs een app ontwikkeld: Airplane Yoga van Michael Huffman. De app maakt het mogelijk in de beperkte ruimte van een vliegtuigstoel oefeningen te doen die je tijdens reizen comfort geven en je lichaam soepel houden. Doel van de app is om de reiziger zoveel mogelijk te ontlasten van de schadelijke invloed van koffers en de stress van lange vluchten. (dit klinkt als een grap) Luxe-app, maar goed in zijn genre. Geloof je het nog steeds niet? Bekijk ook deze instructievideo.

Yoga in Bed (iOS)

Het kan soms lastig zijn om je bed uit te komen. Niet getreurd, ook voor zulke momenten is er een app ontwikkeld. Yoga in Bed van Vook is een app die je op je gemak je dag laat beginnen in bed. Dat wil overigens niet betekenen dat je lekker onder de dekens kan blijven liggen in shavasana, het zijn houdingen die je rustig op je matras kunt doen zonder op te staan. De app laat je lichaam geleidelijk ontwaken met een reeks van filmpjes, tekst en gesproken woord, of een combinatie daarvan.

 • iOS: €4,99 (iTunes)

Ook leuk, of toch niet helemaal…

Yoga in bed, of het vliegtuig: er is dus meer dan alleen rechttoe-rechtaan yoga-apps, maar je vindt ook talloze specialistische applicaties. Wat dacht je van Kid Yoga, Face Yoga, of Runners Yoga? Zeker de moeite waard om eens rond te kijken in de stores (iTunesAndroid) voor wie specifieke wensen heeft. Tussen de enorme hoeveelheid apps zitten natuurlijk ook veel verouderde, of te goedkoop gemaakte applicaties. Hier enkele voorbeelden die het (net) niet haalden:

Yoga Quiz Cards
Kijk jij je yogadocent ook wel eens glazig aan, omdat je niet weet waar je je Purvottanasana moet zoeken? Met deze app leer je de houdingen stuk voor stuk uit het hoofd, in Sanskriet en Engels. De app bevat de volledige namen van 120 houdingen en om je kennis te testen is er een quiz. Leuke app, maar lelijk ontwerp.

 

yoga app
Office Yoga

Office Yoga
Je hoeft geen hoofdstand naast je bureau te doen, maar de eenvoudige ‘desktop-asanas’ van Office Yoga geven je de ontspanning die je schouders en (muis) armen verdienen. De app bestaat uit leuk vormgegeven illustraties van ‘desktop-asanas’. Maar verwacht geen duidelijke yogales met goede audiobegeleiding. Dit is een verouderde applicatie, dus met eenvoudig ontwerp.

Toelichting

 • Alle apps zijn Engelstalig (en daarom vaak in dollars geprijsd), tenzij anders aangegeven.
 • De apps zijn geschikt voor smartphone, ipod en tablet, tenzij anders aangegeven.
 • Voor opmerkingen of suggesties: mail naar info@bezielen.nl

Kijk ook naar de tien beste apps voor meditatie en mindfulness

Bekijk ons aanbod