Biodanzablog: Schud het van je af!

Iedere donderdagavond zindert de grote zaal van Bezielen van mooie liedjes, beatjes, melodietjes en volop beweging! Tussen 20 en 22 uur doceren Merel Sloot en Danielle Ploegmakers er biodanza, de ‘dans van het leven’. Wat maakt deze dansvorm zo bijzonder? En wat kun je verwachten van een workshop? Danielle vertelt het in deel 1 van een serie biodanzablogs.

Afgelopen donderdag gaf ik de Biodanzaworkshop met als thema “Schud het van je af”. Dit idee komt voort uit ons maandthema “April doet wat hij wil”, wat inhoudt dat je in deze maand eigenlijk alle seizoenen voorbij ziet komen.

Dat uitte zich deze workshop in lekker swingende muziek om goed in beweging te komen. Aan het begin van de workshop deden we dit door lekker te stappen en te lopen, later begonnen we hier meer dans in te brengen.

Beweging vanuit jezelf

Bij Biodanza doen we geen ingewikkelde pasjes en moeilijke dansen, maar gaat het echt om de beweging vanuit jezelf. De bewegingen maak je in je eentje, maar ook met anderen samen, bijvoorbeeld in een ritmische dans.

Het ritme is in het eerste deel van een Biodanza-workshop belangrijk: je hele leven draait immers om een ritme. Wat ook veel voorkomt zijn spelletjes. Spelletjes waarbij je helemaal weer teruggaat naar het kind-zijn. Kun je je nog herinneren hoe vrij je jezelf vroeger voelde tijdens de stoelendans?

Afschudden

In deze les stond naast het ritme ook het genieten en dingen van je afschudden op het programma. Het voordeel van Biodanza is dat je dit niet hoeft te doen door te praten of door diep bij jezelf te denken wat je van je af wilt schudden. Bij Biodanza ga je uit van het principe dat je lichaam wel weet wat het nodig heeft en dat je gewoon mag genieten van de beweging.

Dat is de reden dat we je in een workshop de tweede helft rustige dansen doen waarin je de vloeiendheid van je bewegingen kunt voelen. Zo komen al je gedachten en gevoelens samen in jezelf. Deze week was het ook na de workshop ontzettend gezellig, want een van onze deelnemers vierde zijn verjaardag.

Ik wil je daarom van harte uitnodigen om een keer bij ons te dansen. Je eerste proefles is gratis. Vanaf 19.30u ben je welkom.