The Iceman Film wordt dé film over de Wim Hof-methode (maar nog even geduld a.u.b…)

“Ik ben een medisch mysterie. Maar ik wilde verder. Van circusact tot wetenschapper.” Wim Hof, alias The Iceman, is in Nederland al vrij bekend. En ook internationaal is zijn ster rijzende. Maar een goede film over Wim Hof en diens methode ontbrak nog. De Nederlands-Spaanse filmmaker Manely Batista werkt nu aan een documentaire over het wonderlijke levensverhaal van Wim Hof: The Iceman Film. Met jouw hulp draait hij vanaf december 2018 in de bioscoop.

‘Hij beklom de Kilimanjaro in korte broek. Hij zwom onder poolijs door. Hij rende een marathon blootvoets door de sneeuw.’ De promovideo bij de documentaire lijkt wel een superheldenfilm van Netflix. Alle bekende mijlpalen van Hof komen voorbij. Zijn persoonlijke prestaties, maar ook zijn samenwerkingen met de wetenschap: bijvoorbeeld het bloedonderzoek waaruit bleek dat Hof zijn immuunsysteem bewust kan beïnvloeden.

Je kunt zoveel meer dan je denkt

En dat maakt Hof’s verhaal zo wonderlijk. Want keer op keer laat hij onderzoekers in verbazing achter en stelt hij ze voor nieuwe vragen. Hof heeft een andere fase in de wetenschap opengebroken. Een fase waarin we leren dat de mens tot nog veel meer in staat is dan we denken, en hiervoor beetje bij beetje bewijzen en verklaringen gaan vinden. Niet alleen Wim Hof, maar iedereen kan, met training, zijn grenzen verleggen! Het is vooral die boodschap – zeker in deze tijden vol stress – waardoor de productie van deze Wim Hof film zo belangrijk is.

Want hoe zou de wereld eruit zien als meer mensen deze training aan zouden gaan? Om in te gaan op een eerder voorbeeld: wie zijn immuunsysteem kan aansturen, kan in theorie ook zijn ziekte afremmen of zelfs genezen. Zoiets klinkt onwaarschijnlijk, maar Hof rammelt aan deze en andere fundamenten van de wetenschap.

Het oefenen van de Wim Hof-methode gaat natuurlijk verder dan de vele gimmicks met ijs die online te zien zijn. Het gaat om het aanspreken en ontwikkelen van onvermoede krachten in jezelf, vermogens die we vergeten zijn door groeiende welvaart en aannames over ons eigen kunnen. Wanneer je die oerkrachten weet te bereiken, wat doet dat met je vertrouwen? Met je innerlijke rust? Stel je eens voor!

The Iceman Film

Zo’n boodschap verdient het om aan een internationaal publiek verteld te worden. Op een manier die recht doet aan de spectaculaire doorbraken die Wim Hof laat zien. Met die ambitie is de Nederlands-Spaanse filmmaker Manely ‘Vives’ Batista sinds een aantal jaar bezig om een film te realiseren over Hof en de technieken die hij gebruikt.

Hoewel de film ook over Wim Hof’s leven gaat, over zijn tegenslagen en levensmissie, wil Batista met de film vooral aandacht vestigen op de oeroude technieken die iedere mens in staat stellen om Iceman-staaltjes te verrichten. Hof is slechts een voorbeeld. De wetenschappelijke toetsing van Hof’s uitspraken en prestaties was de belangrijkste voorwaarde van Batista om aan de film te beginnen. En overigens ook van Hof, die zichzelf inmiddels presenteert als mobiel wetenschappelijk experiment. Verwacht dus geen kritiekloze Icemanpromotie.

De film moet eind 2018 uitkomen en internationaal in de bioscoop te zien zijn. Op dit moment werkt Batista aan de voorbereiding en het realiseren van de gespeelde scènes. Vanaf zomer 2017 begint hij met de opnames van de gehele documentaire. De schaal van de productie vereist een voor documentaires flink budget, dus alle hulp van het publiek is welkom. Wil jij helpen bij de totstandkoming van deze film? Ga dan nu naar crowdfundingplatform Indiegogo, waar je kunt bijdragen met een donatie voor The Iceman Film. En zoals het crowdfundingcampagnes betaamt is het voor wat, hoort wat: schenk je minstens €1500,-, dan kun je je borst natmaken voor een persoonlijke training van Wim Hof in Polen. Cool toch?