Nieuw: cursus hypnobirthing

Vanaf september gaat de cursus hypnobirthing van start bij Bezielen. Ben je (samen) in verwachting en wil je je verdiepen in een natuurlijke manier van bevallen? Meld je dan nu aan.

When you change the way you view birth, the way you birth will change.” (Marie F. Mongan)

Of je jong bent of wat ouder, voor het eerst zwanger of al meerdere kinderen hebt, hypnobirthing is voor iedereen! Wil je vol vertrouwen en met een positief gevoel de bevalling tegemoet gaan? Wil je de geboorte van jullie kindje bijzonder, kalm en liefdevol beleven? Een Hypnobirthing-cursus maakt dit mogelijk!

hypnobirthing: een bijzondere ervaring

Wat is hypnobirthing?

Hypnobirthing is zowel een methode als een filosofie die ervan uit gaat dat de geboorte van een kindje een volkomen natuurlijk en fysiologisch proces is, waarbij heftige pijn, complicaties en medische ingrepen niet noodzakelijk aanwezig hoeven te zijn. Hypnobirthing gaat ervan uit dat ieder kindje het recht heeft om op een kalme, ontspannen en liefdevolle manier geboren te worden.

Hypnobirthing is ontwikkeld door de Amerikaanse Marie Mongan. Inmiddels is het succes van hypnobirthing verspreid over de hele wereld, duizenden vrouwen kiezen ervoor om de geboorte van hun kindje op een andere manier te ervaren.

Of je nou thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, of het je eerste baby is of je derde: hypnobirthing heeft waardevolle voordelen. Ontspannen, kalm en vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaan, dat is van essentieel belang om je kindje rustig en gemakkelijk op de wereld te brengen.

Via een zeer eenvoudig programma van zelfhypnose en educatie leren aanstaande ouders stress en angsten ten opzichte van bevallen los te laten en de geboorte te plannen en te realiseren die bij hen past en waarvan zij dromen. Waarom ervaren vrouwen dan vaak zoveel ongemak en stress tijdens de bevalling? Het sleutelwoord is angst; angst die diep in ons onderbewustzijn verankerd zit, door verhalen van anderen, door wat we zien op tv en lezen in boeken en bladen.

Hypnobirthing maakt gebruik van zelfhypnose. Bij zelfhypnose ben je volledig zelf in controle over je lichaam en gedachten. Hypnose is een hulpmiddel om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn waar angsten zitten, deze kunnen we verwijderen en vervangen met vertrouwen en positieve gedachtes en overtuigingen ten opzichte van geboorte, je lichaam zal hierop reageren, het weet precies hoe het moet werken om gemakkelijk te bevallen als er geen angsten zijn die het tegenhouden.

Hypnobirthing gelooft in het belang van de samenwerking tussen de aanstaande moeder, vader (of geboortepartner) en baby. De methode ondersteunt de aanstaande vader of geboortepartner bij zijn rol om een veilige en ontspannen sfeer te waarborgen zodat moeder zich compleet kan overgeven aan het magische proces van haar lichaam; de geboorte.

Over de hypnobirthing cursus

hypnobirthing cursus

 

De cursus hypnobirthing is gericht op het voorbereiden van de geboorte van jullie kindje, een bijzondere, ontspannen en liefdevolle geboorte. Hiermee sluiten we aan op de groeiende behoefte aan educatie over natuurlijk en pijnloos bevallen.

De basis wordt gelegd door de intensieve cursus hypnobirthing. Dit gebeurt in 5 bijeenkomsten. Jullie krijgen hierin de methode (ontwikkeld door de Amerikaanse Marie Mongan) op een gestructureerde manier aangereikt, door een combinatie van theorie en praktische oefeningen.

Het boek en de CD die jullie zullen ontvangen ondersteunen je om je thuis voor te bereiden en te oefenen. De meeste cursisten wonen de cursus bij tussen 25 en 35 weken zwangerschap, wij adviseren om een minimum van 4 weken te hanteren tussen het einde van de cursus en de uitgerekende datum, dit geeft genoeg tijd om de oefeningen thuis eigen te maken.

In de cursus leren jullie:

 • Over de werking van de geboortespieren; zoals die vanuit de natuur zijn ontworpen om optimaal hun werk te doen.
 • Technieken om jezelf diep te ontspannen.
 • Om de natuurlijke endorfine (pijnremmer) in je lichaam te activeren.
 • Om angsten en negatieve geloofsovertuigingen over bevallen los te laten, in plaats daarvan leer je vertrouwen te hebben in de kracht van je eigen lichaam en in het positieve verloop van de geboorte.
 • Verschillende ademtechnieken zodat je tijdens de bevalling diep kunt ontspannen en er meer zuurstof naar je geboortespieren kan gaan.
 • Om nog beter naar de signalen van je lichaam en je baby te luisteren.
 • Het maken van een geboorteplan, en het communiceren van jullie wensen met zorgverleners.
 • Over gezonde voeding die je lichaam ondersteunt tijdens de zwangerschap.
 • De geboortepartner zal leren hoe hij de aandacht van de aanstaande moeder kan vasthouden zodat ze zich kan focussen op de bevalling.
 • Je zult het hypnobirthing-boek ontvangen, ook oefen je met cd’s en videomateriaal die je zullen inspireren en handvatten geven voor het soort geboorte dat jij, je partner en je baby willen ervaren.
Mario van den Bree
Freya Hering

Docent

De cursus hypnobirthing wordt gegeven door Freya Hering en Mario van den Bree. We starten meerder keren per jaar (zie agenda).
Vooraf vindt er een persoonlijk intakegesprek plaats. Tijdens en na de cursus staan wij ook telefonisch en per e-mail ter beschikking voor begeleiding.

Tijd en kosten

 • Wekelijks is er een bijeenkomst van 2,5 uur, in totaal 5 keer.
 • De lessen worden gehouden in Alkmaar, op donderdagavond van 19:30 tot 22:00 uur
 • De kosten voor de gehele cursus bedragen €290,- per stel. Na aanmelding en een aanbetaling van €50,- ontvang je alvast het boek en de CD.

Aanmelden kan via onderstaand formulier. Vul het volledig in, dit is nodig om alle gegevens compleet te hebben, een bevestiging van je aanmelding zal ook naar je e-mail adres verzonden worden.