‘Goede voornemens?’

Het jaar 2024 is recent begonnen. Het valt me altijd weer op dat mensen rond de jaarwisseling nadenken over goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Ook ik heb weer de vraag gekregen wat mijn goede voornemens voor 2024 zijn. Ik ben daar eens over gaan nadenken. Meestal zijn goede voornemens van die cliché dingen als: afvallen, stoppen met roken, minder alcohol, etc. Ik vind niet dat je daarvoor hoeft te wachten tot het 1 januari is om mee te beginnen. Als je wilt afvallen, kun je daar elke dag mee beginnen. Bij een goed voornemen voor een nieuw jaar, heb je de speling om er een heel jaar over te doen. Vaak begint men heel enthousiast aan een voornemen en na een aantal weken strandt het voornemen weer. Ik heb daarom niet zo veel met goede voornemens. Wat ik wel interessant vind en me voorneem, is om zoveel mogelijk elke dag optimaal te ‘beleven’. Dus niet teveel uitstellen, maar gewoon leuke dingen doen die ik graag wil doen (voor zover mogelijk uiteraard). We hebben nou eenmaal niet de zekerheid over hoe lang we te leven hebben, dus waarom uitstellen. En ook neem ik me voor om meer stil te staan bij de dingen die mij energie geven, om regelmatig tijd voor mezelf vrij te maken om iets voor mezelf te doen. En om alleen die dingen te doen, waar ik positieve energie uit haal. Natuurlijk zijn er af en toe ‘verplichtingen’ die je moet doen, ook al heb je er geen zin in. Maar ik neem me voor om ook telkens die dingen te doen die mij energie geven, dingen waar ik blij van word, dingen waar ik anderen blij mee kan maken.  

Bij yoga kennen we het concept van een sankalpa (intentie) kiezen. Dit kun je aan het begin van een yoga sessie kiezen. Ook tijdens yoga nidra sessies wordt een sankalpa gekozen. Dit kan vertaald worden als een korte positieve zin of wens voor jezelf. Bijvoorbeeld iets als: ‘Ik heb meer rust in mijn hoofd’, ‘Ik neem meer tijd voor mezelf’, etc. In principe is dat ook een voornemen, voor dat moment.  

Je zou eigenlijk elke dag kunnen beginnen met een sankalpa, iets wat je die dag wil doen, wil bereiken of wil loslaten. Zo heeft elke dag een bepaalde waarde voor jou. En kun je ook mooi terugblikken aan het einde van de dag hoe het met jouw sankalpa is verlopen die dag. Zo neem je jezelf elke dag iets moois voor en is de kans groter (denk ik) dat jouw voornemen uitkomt dan wanneer je je aan het begin van het jaar iets (groters) voorneemt.  

Omdat ik er bewust voor kies om alleen die dingen te doen, die mij energie geven, heb ik bepaalde keuzes gemaakt en afscheid genomen van activiteiten die mij energie kostten. Iets wat mij energie geeft, is het delen van mijn passie voor yoga. Ik geef regelmatig yogalessen en stoelyogalessen in Noord-Holland. Daarnaast verzorg ik ook yoga weekenden en yoga retreats in Nederland en in het buitenland. Het eerstvolgende yoga-, meditatie- en mindfulness weekend wat ik mag verzorgen in Nederland, is er één van Bezielen, namelijk van 15 t/m 17 maart 2024. Dit zal op een prachtige locatie zijn in het midden van het land. Je kunt je nog aanmelden voor dit weekend, waarin ik je zal meenemen in verschillende aspecten van yoga, waar je kunt genieten van de natuur en waar je voldoende tijd hebt om te ontspannen en tot rust te komen. Voor meer informatie over het yoga weekend, zie: mindfulness-, meditatie- & yogaweekend op de Veluwe 

Bezig blijven met yoga activiteiten zou je kunnen zien als één van mijn voornemens, mijn sankalpa. Met een baan daarnaast en een kindje van bijna 2 jaar is het soms nog best een uitdaging om mijn activiteiten voort te zetten, maar ik zet me er wel voor in. Welke sankalpa kies jij vandaag? Oftewel, welk positief zaadje wordt er vandaag bij jou geplant? 

 

Janice Aliar, 11 januari 2024