Pim van Lommel over bijna doodervaringen (BDE’s)

Een bijna doodervaringen (BDE) blijft een onderbelicht thema in de wetenschap: de dood en het leven na de dood. De Nederlandse cardioloog Pim van Lommel schreef in 2007 het boek ‘Eindeloos bewustzijn’, waarin hij op wetenschappelijke wijze kijkt naar het verschijnsel van de bijna doodervaring. Het boek over BDE’s veroorzaakte een kleine aardbeving in de wetenschappelijke wereld en werd een ongekende bestseller. Afgelopen zondag was Van Lommel te gast bij het IKON-televisieprogramma ‘Het vermoeden’.

Voorbeeld van een bijna doodervaringen

En als in een flits zag ik hoe mijn leven verder zou gaan. Ik overzag een groot deel van mijn leven dat nog moest komen; de zorg voor mijn kinderen, de ziekte van mijn vrouw, alle situaties waarin ik zelf verzeild zou raken, zowel in mijn werk als daarbuiten. (…) Ik heb al de dingen die ik toen voorzien heb eens opgeschreven: ik heb ze in de loop der jaren gewoon kunnen afturven. Zo zag ik mijn vrouw op haar sterfbed, met om zich heen een witte doek, precies zo een als ze kort voor haar dood kreeg van een vriendin van haar…” (Uit: ‘Eindeloos bewustzijn’, p. 62)

Pim van Lommel: Eindeloos Bewustzijn (2008)

Bijna doodervaringen, ook wel BDE’s, zijn complexe, zeer uiteenlopende ervaringen, die niet (alleen) te herleiden zijn tot zuurstofgebrek, psychoses, of fantasie. Ook ervaringen met levendige voorspellingen, zoals hierboven, komen veelvuldig voor.

Pim van Lommel haalt in zijn boek ‘Eindeloos bewustzijn’ talloze voorbeelden aan die gangbare wetenschappelijke verklaringen tarten. Hij voert onderzoeken naar BDE’s stelselmatig aan en bespreekt diverse facetten van het verschijnsel, zoals de impact en gevolgen, kwantumfysica en het bewustzijn, en de praktische betekenis van een BDE op een doorwrochte, wetenschappelijke wijze.

Eindeloos bewustzijn

Het menselijk bewustzijn ligt niet besloten in de hersenen, maar is non-lokaal en eindeloos. Dat is de conclusie van Van Lommels boek en het was als vloeken in de wetenschappelijke kerk. Maar Van Lommel raakte nog een andere snaar: tienduizenden mensen kochten het boek, en druk na druk werd uitgebracht.

Het boek werd genomineerd als het beste boek in 2008. Er zijn inmiddels (april 2014) ruim 130.000 exemplaren van verkocht. Het is vertaald in het Duits, Engels, Pools, en binnenkort ook in het Frans en het Spaans. De film ‘Eindeloos bewustzijn’ werd in juli 2011 uitgebracht. Het boek kreeg in 2010 de Network Book Prize Award van de Medical and Scientific Network. Nu, zeven jaar na publicatie, veroorzaakt het nog steeds verhitte discussies.

Pim van Lommel over bijna doodervaringen (BDE’s)

Van Lommel verscheen op televisie, in kranten, op de radio en sprak voor zalen vol geboeide mensen. In het IKON-programma ‘Het vermoeden’ van 13-4-2014 spreekt presentatrice Annemiek Schrijver met Van Lommel over BDE’s. Ze kijken terug op de impact die het boek had, de reacties en de weerslag die het onderzoek had op Van Lommels persoonlijke leven en levenshouding. Bekijk de aflevering hieronder.

Tot slot nog enkele nuttige links over bijna-doodervaringen:

Bekijk ons aanbod