Ayurvedische detox voor body & mind

Ayurvedische detox voor body & mind

In deze blog vertelt Marissa van Puur Biesland Coaching, een van de deelnemers van de Gezondheidsreis 2019,haar ervavring tijdens Ayurvedische detox voor body & mind en hoe ze een vakantie koos die ze op dat moment nodig had en wat voor geweldige inzichten deze trip haar had gegeven. Ze geeft je een aantal tips die jij kunt toepassen om een keuzes te maken voor, op en na je vakantie waar je een gelukkig mens van wordt (hartje).

Een aantal maanden geleden zat ik in een vrij onrustige periode van mijn leven. Mijn relatie ging uit, ik zat midden in een verhuizing en ik was aan het afstuderen. Ik zat in een rollercoaster en ik werd geleefd i.p.v. dat ik bewust de tijd nam voor mezelf. Ik kreeg allerlei signalen van mijn lichaam dat er teveel stress in mijn lichaam aanwezig was. Ik had geen trek, viel af, sliep slecht, geen zin om te sporten ga zo maar door. Het was voor mij een teken dat er snel iets moest veranderen. Ik stelde mezelf bewust de vraag: “wat heb IK nodig?” Tip: luister naar je lichaam, je lichaam liegt nooit.

Het antwoord kwam vrij snel daarna. Ik heb rust nodig. Rust voor mijn mind die overuren aan het maken was. Ik had behoefte aan structuur, ritme, regelmaat, gezond leven en eten. Ik had behoefte aan elke dag bewegen in de vorm van yoga. Ik ben gaan Googlen naar een reis waarin deze elementen werden aangeboden, ik wilde in ieder geval elke dag yoga doen en ik wilde structuur. Ik kwam terecht bij Pancakarma in India. Ik hoor je denken, Panchakarma, wat is dit? Dat dacht ik namelijk ook…

Panchakarma is een Indiase ayurvedische gezondheidsleer en is in ayurveda de meest gebruikte therapievorm. Het is een intensieve en tegelijk uiterst zachte inwendige zuiveringskuur gericht op het herstellen en verlengen van fysieke en geestelijke gezondheid en bewustzijn. Volgens ayurveda is onze natuurlijke staat van zijn een van gezondheid, geluk en een gevoel van innerlijk welbevinden. Dit betekent een lichaam vrij van gifstoffen, een kalme geest, rustige en opgewekte emoties, afvalstoffen die efficiënt worden verwerkt en organen die normaal functioneren. Stress en een ongezond leven leiden echter tot ophoping van gifstoffen in onze fysieke en mentale systemen, waardoor de werking van het lichaam juist verslechtert en het risico van (ernstige) ziekte om de hoek komt kijken. Het doel van deze reis is je gezondheid structureel, dus ook na afloop van de reis te verbeteren.

Dit is precies wat ik nodig had. Een totale reiniging van lichaam en geest. 28 dagen India, dit betekende dat ik al mijn afspraken die ik in die periode had staan moest afzeggen. Ik moest oppas zoeken voor Beer (mijn pup van op dat moment 9 weken) en mijn werk afzeggen. Ik begon te twijfelen, moet ik dit wel doen? Mijn hoofd maakte weer overuren met twijfels (teveel Vata). Mijn intuïtie zei me dat ik dit moet doen. Tip: maak bewust je keuzes, kies je vanuit je hoofd of vanuit je hart? Een maand later zat ik in het vliegtuig in mijn eentje richting Delhi met een overstap op Dubai. Totaal 14 uur. Daar werd ik opgehaald op het vliegveld om vervolgens nog 10 uur met de auto naar het noorden te rijden. Ik verbleef in Chilianaula, onder de Himalaya op 2000m hoogte. In de auto zette ik mijn raampje open en ik rook de frisse berglucht met af en toe een vleugje wierook, wat een rust.

Voor je start met de Panchakarma ga je op bezoek bij een ayurvedisch arts. Deze kijkt naar je energieverdeling en waar er onevenwichtigheid aanwezig is. Dosha’s zijn de energieën die elk individu vormen en verschillende fysiologische functies in het lichaam hebben. Balans of inbalans van elke dosha kunnen zich op verschillende manieren uiten. Elk persoon heeft een unieke combinatie van dosha’s. Tijdens het intake gesprek wordt er gekeken welke dosha’s uit balans zijn. Deze worden door middel van Panchakarma getracht weer in balans te laten zijn.

 1. Vata dosha: de energie die lichaamsfuncties controleert die met beweging te maken hebben, zoals bloedsomloop, ademhaling en je hartslag.
  – In balans: er is creativiteit en vitaliteit.
  – Uit balans: er kunnen angst en zorgen optreden.
 2. Pitta dosha: de energie die de metabolistische systemen controleert, zoals spijsvertering, opname van voedingsstoffen en je lichaamstemperatuur.
  – In balans: leidt tot tevredenheid en intelligentie.
  – Uit balans: kan zweren en woede veroorzaken.
 3. Kapha dosha: dit is de energie die de groei in het lichaam verzorgt. Ze levert water aan alle lichaamsdelen, de huid hydrateert en het immuunsysteem onderhoudt.
  – In balans: uit zich in liefde en vergeving.
  – Uit balans: kan leiden tot onveilig gevoel en jaloezie.

Mijn vata en pitta dosha waren uit balans. Om deze weer in balans te krijgen werd er een programma voor mij samengesteld voor de aankomende 19 dagen. De dagplanning zag er zo uit:

6u:       yoga
7u:       meditatie in de tempel
8u:       ayurvedisch ontbijt
10u:     1ste behandeling
12u :    ayurvedische lunch
14u:     2e behandeling
16u:     yoga
18u:     ayurvedisch diner
19u:     meditatie

De tweede week begonnen de behandelingen wat heftiger te worden. Om de drie dagen moest ik op bezoek komen bij de arts, hij controleerde mijn dosha’s en bepaalde welke behandeling ik zou volgen. In de tweede week moest ik bijvoorbeeld drie dagen ghee (geklaarde boter) drinken. De eerste dag 50 ml daarna 75 en toen 100 ml op de nuchtere maag. Het doel hiervan is dat al je afvalstoffen die vast zitten in je maag en darmen blijven kleven aan de ghee en daarmee uit je lichaam worden verwijderd. Na de ghee behandelingen kreeg ik Virechan, dit is een vies kruiden drankje die ik ook op de nuchtere maag moest drinken.

 

Dit drankje was zwaar laxerend waardoor ik heel de dag in de buurt van de wc moest blijven. Het was mentaal en fysiek erg zwaar. Letterlijk en figuurlijk kwam alles los. Volgens de ayurvedische wetenschap zitten je emoties in je darmen waardoor je vastgehouden emoties ook loskomen tijdens deze behandelingen. In de tweede week kreeg ik ook oor behandelingen (gezichtsmassage en daarna olie in je oren). Ik dacht bij mezelf: hé dat doe ik toch gewoon even. Maar mijn lichaam dacht daar anders over. Door de vorige behandelingen was ik erg zwak. Door de olie in je oren kan je evenwichtsorgaan aangetast worden. Deze combinatie zorgde ervoor dat ik flauw viel voor de eerste keer in mijn leven. Ook hier moest ik letterlijk en figuurlijk alles los laten en mezelf overgeven aan de mensen die op dat moment aanwezig waren. Gelukkig was iedereen ontzettend lief en zorgzaam voor me. Tip: geef je grenzen aan als je merkt dat er iets niet voor jou werkt. Ieder persoon is uniek en ervaart dingen anders.

In week 3 ga je weer rustig opbouwen en worden de behandelingen minder intensief. Aan het eind van de tweede week voelde ik me letterlijk verlicht. Ik was al een aantal kilo afgevallen en daarnaast was ik veel rustiger in mijn hoofd. Ik voelde me mentaal veel sterker en de energie begon echt te stromen! Ik had ineens heel veel zin in feestjes en ik kreeg allerlei inspiratie.

 

Ik heb deze reis onwijs veel inzichten gekregen over mijn lichaam en wat voor invloed je mind daarop heeft. Als je je mind onder controle hebt kan je je hele lichaam aansturen en eventueel genezen. Maar het onder controle houden van je mind is het moeilijkste van alles. Alle gedachten die voorbij komen die invloed hebben op hoe jij je voelt en hoe jij handelt. Ook de invloed van je voeding hierop is gigantisch. Bewerkte voedingsmiddelen zijn gifstoffen in je lichaam die weer relateren aan stress.

Tip: bereid minimaal 1 keer per dag je eigen maaltijd met zoveel mogelijk onbewerkte (streek) producten.

Tip: Zorg dat je iedere avond met een ‘leeg hoofd’ gaat slapen. Neem niks mee je bed in. Dit kun je doen door middel van een ademhalingsoefening voordat je gaat slapen.

Bezoek ook mijn website: Puur Biesland Coaching 
Bezoek ook mijn Facebookpagina