Reiki steeds vaker toegepast bij kanker

Kankerpatiënten in de Verenigde Staten ontvangen steeds vaker een reiki-behandeling. Reiki bij kanker betekent behandelingen tegen klachten die ontstaan als gevolg van de ziekte: misselijkheid, vermoeidheid, angsten en pijnklachten. Diverse studies wijzen op een positief effect bij de patiënten. Wetenschappers benadrukken tegelijkertijd dat intensiever onderzoek nodig is. Dat meldt The Wall Street Journal.

De laatste jaren bieden veel Amerikaanse centra reiki bij kanker aan als vorm van behandeling tegen de ziekte en de bijwerkingen van chemotherapie. Ook worden er veel cursussen aangeboden voor de zogenaamde reiki light touch.

Bij de reiki-behandeling plaatst de behandelaar de hand enkele minuten lichtjes op of boven het te behandelen gebied. Door dit subtiele contact wordt reiki als prettig ervaren door de patiënt, die vaak te ziek zijn voor een steviger massage. Reiki heeft een zeer ontspannend effect. Artsen onderschrijven de weldadige werking. Deborah Steele, patiëntmanager bij kankercentrum Norris Cotton in Lebanon, New Hampshire: “Hoe het werkt is een raadsel, maar we zien de mate van verlichting die het brengt”.

Volgens sommige wetenschappers is het effect te verklaren door de warmte van de hand, en het gevoel dat iemand zorgt voor de patiënt. Andere wetenschappers vinden de werking van Reiki nog onvoldoende bewezen, en bieden dit niet aan aan hun patiënten. Zij stellen dat langer en grondiger onderzoek nodig is om een positief effect van reiki vast te kunnen stellen. Eerder wezen studies in 2004 en 2007 op een verbetering in de levenskwaliteit bij patiënten, nadat zij respectievelijk een lichte massage (2004) en een reiki-behandeling (2007) ontvingen.

Ook Bezielen biedt reiki-behandelingen, en cursussen om zelf de techniek aan te leren. Kijk in de agenda voor evenementen.

Bron: Wallstreet Journal

Bekijk ons cursusaanbod