Negen mindfulness-rituelen die je dag beter maken

Waarom mindfulness-rituelen?

Gaat je leven voorbij zonder dat je het in de gaten hebt? Heb je het gevoel dat je je altijd maar aan het voorbereiden bent op iets wat later komt? Ooit, terwijl het leven door je handen glipt? Geef het maar op! Vandaag is de enige dag die telt. Negen mindfulness-tips om van vandaag een betere dag te maken.

Rituelen zijn bedoeld om iets goeds in je dag in te bouwen, zodat je onthoudt wat er toe doet in het leven. Wanneer je dit met aandacht doet, kan een ritueel je eraan herinneren om bewust te blijven leven. Maar zonder aandacht is een ritueel zinloos.

1. Mediteer in de ochtend

Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, pak dan een kussentje en ga even op de grond zitten om te mediteren. Dit kan in lotushouding, kleermakerszit of wat je comfortabel vindt. Houd je rug recht, je handen ontspannen op je knieën en volg je ademhaling zoals deze is. Je gedachten zullen afdwalen, dat is prima. Probeer elke keer met je aandacht terug te keren bij je adem. Een kwartiertje in de ochtend doet al wonderen!

2. Poets je tanden

Natuurlijk poets je je tanden! Toch hebben we allemaal de gewoonte om tegelijkertijd aan andere dingen te denken. Probeer voortaan je aandacht op het poetsen te houden: concentreer op elke beweging van je borstel, van de ene kant van je mond naar de andere. Je zult zien dat je het zo een stuk beter doet. En je realiseert je hoe veel je dingen op de automaat doet.

9 Mindfulness-rituelen: tandenpoetsen
9 Mindfulness-rituelen: tandenpoetsen

3. Eet met aandacht

Om te eten heb je geen tv, telefoon of computer nodig. Ook kranten en boeken leiden af, dus stop ze weg en schakel je electronica uit. Saai? Welnee, pas nu ben je werkelijk aan het eten. Het smaakt niet alleen beter, je gaat je maaltijd echt waarderen.

4. Doe de afwas

Als je klaar bent met eten, doe dan meteen de afwas. Houd je aandacht bij deze handeling, en probeer niet af te dwalen met je gedachten.

5. Drink thee

Het drinken van thee is een oeroud ritueel. Probeer ook om eens per dag thee te drinken. Maak er een eigen ritueel van: met het kiezen of plukken van de thee, het zetten, schenken en drinken. Probeer elke slok bewust te nemen en merk dat je dag er een stukje wakkerder door wordt.

6. Loop langzaam

Wanneer je wandelt ga je ergens heen. In gedachten ben je er al, en je merkt weinig van het lopen en je omgeving. Probeer nu eens om je pas te vertragen, en bewust je voeten neer te zetten. Let op je ademhaling en de omgeving, op de kleuren, het licht en de vormen om je heen. Zo maak je contact en ben je werkelijk aanwezig.

7. Lees in stilte

Kies een rustig moment (in de ochtend of avond) en een fijne plek en lees een goed boek. Schakel tv en computer uit en betreed de wondere wereld uit je boek. Lezen is een uitstekende oefening in aandacht, en stimuleert bovendien je verbeeldingskracht.

8. Kijk werkelijk naar iemand

Probeer elke dag iemand te vinden om wie je geeft. In plaats van te zien wat je altijd ziet – de gedachten en het beeld dat je van diegene hebt – bekijk je de persoon zoals die werkelijk is. Zonder eng te staren natuurlijk! Probeer dankbaar te zijn en vertel dit desnoods aan hem of haar.

9. Werk met focus

Begin je werkdag met het kiezen van één taak die een groot verschil uitmaakt in je werk, en negeer alle andere zaken. Voer alleen die ene taak uit, en verander niet naar andere klussen totdat je het echte werk afgerond hebt. Dit is de beste manier om focus op je werk te vinden.

Tot slot

Het is niet makkelijk om maling te hebben aan alle stress en tijdsdruk: je moet een trein of deadline halen, of doet nu eenmaal graag tien dingen tegelijk. Maar met een beetje meer aandacht zul je zien dat je dag er waardevoller en echter door wordt.

Je hoeft niet alle negen mindfulnessrituelen toe te passen, kies er je favoriete(n) uit. De meeste ervan moet je zowiezo al verrichten, nu doe je dit alleen op een andere manier. Probeer dit een week uit en stel jezelf de vraag: wat voelt goed?