Amerikaanse stad opent reiki-kiosk

Een reikibehandeling alsof het een patatje is. De Amerikaanse stad Fairhope Bay opent een reiki-kiosk aan het strand. De kiosk is bedoeld voor mensen die even wat extra ontspanning en stress-management nodig hebben. Is zo’n ‘reikiosk’ wat voor in Nederland?

reiki kiosk
reiki kiosk

De gemeenteraad van het stadje in de staat Alabama stemde vóór het voorstel van een ‘stress management kiosk’ in een park vlakbij de stadspier. Behalve reiki, worden er ook sport-, quantum touch- en voetreflexmassages gegeven.

Voor nu is de kiosk niet meer dan een eenvoudige partytent (zie rechts). De tent wordt dan ook alleen opgezet als het weer dit toelaat.

De initiatiefnemer, Reiki Master Julie Brent, wil met de reiki-kiosk een dienst verlenen aan voorbijgangers en mensen op het strand. Brent wil het laagdrempelig houden: “Het wordt niet erg commercieel. De reikibehandelingen gebeuren op basis van vrijwillige bijdrage.”

Reiki-kiosk in Nederland?

Is zo’n reiki-kiosk een goed idee voor in Nederland? Het is in ieder geval een manier waardoor reiki als behandelingstechniek toegankelijk wordt voor een groter publiek: drempel en voordeur zijn letterlijk verdwenen, en de bezoeker ‘ziet’ wat er gebeurt. Ook sluit het aan bij de ‘effe snel, effe makkelijk’-maatschappij: reiki als een soort afhaalmaaltijd. Dit kan de bereidheid vergroten bij mensen om een behandeling te ondergaan. Of niet?

Want hoe zit het bijvoorbeeld met privacy? Een reikibehandeling is toch gebaat bij een zekere mate van ontspanning bij de cliënt. Die ontspanning vindt plaats door (inderdaad) het loslaten van spanningen. Lachen, maar ook huilen kunnen daar uitingen van zijn. Dit gebeurt bij voorkeur op een vertrouwensbasis, in een omgeving die je op je gemak stelt. Buiten is dat in de natuur: een park, of bij het strand, waar mensen toch al tot rust komen.

Dat is: als het weer het toelaat. Net als in Amerika zal hier bij ons rekening mee moeten worden gehouden, zeker als de kiosk niet meer dan een partytent is. Zie het als een gezond staaltje seizoensarbeid, zoals de strandtent of ijscoman. Op mooiere dagen is het volgens ons absoluut een mogelijkheid. Zie jij wat in zo’n reikiosk? Waarom?