Ayurvedisch koken
Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans!
Op deze dag ontdek je wat jouw constitutie is (prakruti) en leer je welk voedsel goed voor je is en wat niet. Je leert over de invloed van elementen op je lichaam en geest, over wat dosha’s betekenen, wat je uit balans brengt en wat je kunt doen om weer in balans te komen.
We gaan heerlijke en gezonde gerechten maken van seizoensproducten die voedend en reinigend zijn voor lichaam en geest.
Zoals altijd sluiten we de kookworkshop af met een feestelijke maaltijd.
- Wat: Ayurvedische Kookworkshop voor privé groepen
- Wanneer: op aanvraag
- Tijd: 4 – 6 uur
- Waar: eigen locatie of kookstudio
- Ervaring: Alena heeft sinds 2009 een praktijk voor Ayurvedische voeding- en leefstijl advies en geeft regelmatig privé of in groepsverband Ayurvedische kookworkshops. Anjanidebie is een CAT-gecertificeerde Ayurvedisch Practitioner, zij heeft een life time ervaring met Ayurveda vanwege haar Indiase roots. Opgegroeid met Ayurveda via haar ouders. Zij volgde diverse Ayurveda, Yoga en Spirituele opleidingen.
- Wat is het niet: het is niet moeilijk of saai
- Aanmelden: onderaan de pagina
Wat is Ayurveda
Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundige en gezondheidssysteem dat in schrift werd vastgelegd. Het is een holistisch systeem dat afkomstig is uit India.
Ayurveda betekent “levenskennis”. Tridosha’s spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. De drie Dosha’s zijn Vata (beweging), Pitta (transformatie) en Kapha (stabiliteit). Afwezigheid van ziekte betekent binnen de Ayurveda niet per definitie gezondheid. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s in balans zijn, de geest rustig, spijsvertering goed werkt en dat je goed elimineert.
Waarom Ayurvedisch eten?
Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziekte en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op onze constitutie. Eten die goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.
Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .
De Ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en Ayurvedische keuken tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemon, kent de westerse keuken er maar weinig. De Ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. Al deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
De Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is een smaak (rasa) van de maaltijd heel belangrijk.
Rasa betekent niet alleen smaak maar ook de essentie, emotie, sap en sappige leven…
Over de Ayurvedische Kookworkshop
Bij aankomst maken we eerst kennis met elkaar onder het genot van een heerlijke kruidenthee. Hierna krijg je een stukje theorieles. Iedereen krijgt vantevoren een formulier waar je constitutie uit blijkt. In de theorieles wordt de basis van Ayurveda uitgelegd. Wat voor constitutie je hebt en wat dat betekent voor jou. Hoe houd je met deze kennis je gezondheid optimaal en hoe blijf je in balans.
Hierna wordt er een uitgebreide Ayurvedische maaltijd bereid met verschillende gerechten waarmee je leert wat de basis is van Ayurvedisch koken.
“Detox koken voor elke dag”
Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans.
Na de zomer, wanneer we volop van allerlei gezond en ongezond voedsel hebben genoten, is het tijd om ons lichaam te helpen de toxische afvalstoffen te verwijderen. Daarbij is de Ayurvedische kennis heel specifiek en doortastend. De Ayurvedische keuken richt zich op goed verteerbare gerechten die zo min mogelijk de afvalstoffen veroorzaken en zo veel mogelijk helpen met dagelijks detoxen.
In deze workshop leer je:
- Over afvalstoffen, de oorzaak en het gevolg
- Waarom je moet detoxen en wanneer de beste tijd is
- Welk voedsel helpt met het reinigen van het lichaam en waarom
- Welk voedsel je juist moet vermijden en waarom
- Smakelijke gerechten te bereiden die jouw lichaam helpen zich te ontdoen van Ama (afvalstoffen), waardoor je meer energie krijgt
Locatie
De kookworkshop kan eventueel gehouden worden in de sfeervolle keuken bij Alena in Castricum. De locatie is goed bereikbaar per auto, openbaar vervoer en fiets. Er is volop (gratis) parkeergelegenheid. De locatie ligt vlakbij zee. Zo heb je de gelegenheid om na de lunch nog heerlijk uit te waaien op het strand of in de Noord Hollandse duinen.
Begeleider
Alena Kadidlova
Na jaren werken als mede-eigenaar van een cateringbedrijf heeft Alena zich gerealiseerd dat dit niet haar weg was. Haar gezondheid ging achteruit en door op zoek te gaan naar een andere manier van eten kwam ze in aanraking met Ayurveda. Er ging een wereld voor haar open. Al tijdens haar studie verbeterde haar gezondheid aanzienlijk. Na het afronden van haar studie Ayurvedische voeding- en leefstijl bij Academie van Ayurvedische studies heeft ze in 2009 haar eigen praktijk opgericht. In 2011 heeft ze haar diploma Medische basiskennis behaald. In 2013 volgde ze ook de Ayurvedische kruidenleer waardoor zij nu een brede kennis van Ayurvedische remedies heeft.
Alena geeft voeding- en leefstijl adviezen voornamelijk aan vrouwen met overgangsklachten en daarbij geeft ze regelmatig kookworkshops met verschillende thema’s. Ayurveda heeft in haar leven voor gezorgd dat zij zich gezond en in balans kan houden en daardoor nooit een huisartsbezoek nodig heeft en dat is wat zij voor iedereen wenst. Het is prachtig om te zien hoe mensen met simpele veranderingen in voeding en leefstijl weer beter worden en in balans komen.
Anjanidebie Makhaisingh
Na 26 jaren werken in het bedrijfsleven besloot Anjanidebie de sprong in het diepe te wagen en richtte haar eigen bedrijf op.
Al van jongs af aan kreeg zij de duizenden jaren oude Indiase levensfilosofieën mee van haar ouders. Ze leerde over Ayurveda, Spiritualiteit en Yoga. Als kind leerde ze bijvoorbeeld al vele mantra’s uit het hoofd en leerde over de Hindoe geschriften als de Srimad Bhagavad-Gita, Ramayan en meer…
Ze kreeg veel kennis mee over voeding en er werd thuis yoga gegeven.
Na jaren van studie, die zij op latere leeftijd besloot te volgen, kreeg ze meer diepgang en begrip voor hetgeen ze op jonge leeftijd reeds had meegekregen van haar ouders. Anjanidebie heeft zich gespecialiseerd in de klassieke Ayurveda en maakt zich sterk om Ayurveda op de juiste manier toe te passen. Zij blijft zichzelf scholen in Ayurveda en volgt nog steeds lessen om steeds meer verdieping en kennis te verkrijgen uit deze bijzondere Gezondheidswetenschap.
Haar passie werd haar werk!
Algemene opmerkingen
- De producten om mee te koken zijn overwegend biologisch en niet dierlijk, er wordt gekookt met verschillende kruiden aangezien dit de basis is van Ayurvedisch koken
- Er wordt theorie gegeven over het thema vanuit de Ayurvedische kennis, hierna wordt er gezamenlijk gekookt met als afsluiting een uitgebreide lunch
Aanmelden
- Inclusief bepalen van je eigen constitutie, Ayurvedische theorieles
- Gehele dag thee
- Inclusief recepten
- Aanmelden voor deze kookworkshop kan onderaan deze pagina
- Let op: je aanmelding geldt pas wanneer je betaald hebt, dus wees hier op tijd mee
- Overige: Deze kookworkshop is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen kennis nodig van Ayurveda