Ayurvedische kookworkshop privé groep
Kookworkshop
Samen koken brengt mensen bij elkaar. Het is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk en inspirerend. Even weg van het drukke leven en terug naar het simpele samen zijn en samen koken.
We bieden drie thema’s aan, maar mocht je zelf een voorkeur hebben, horen wij dat graag.
Thema’s:
-Ayurvedische kookworkshop
-Ottolenghi kookworkshop
-Slow cooking in de natuur
- Wat: Kookworkshop voor privé groepen
- Wanneer: op aanvraag
- Tijd: 4 – 6 uur
- Waar: eigen locatie / kookstudio / moestuin / natuur
- Ervaring: Alena heeft sinds 2009 een praktijk voor Ayurvedische voeding- en leefstijl advies en geeft regelmatig privé of in groepsverband Ayurvedische kookworkshops. Anjanidebie is een CAT-gecertificeerde Ayurvedisch Practitioner, zij heeft een life time ervaring met Ayurveda vanwege haar Indiase roots. Opgegroeid met Ayurveda via haar ouders. Zij volgde diverse Ayurveda, Yoga en Spirituele opleidingen.
- Wat is het niet: rustig dineren
- Aanmelden: onderaan de pagina
Ayurvedisch koken
Ontdek de kracht en eenvoud van Ayurveda voor een leven in balans!
Op deze dag ontdek je wat jouw constitutie is (prakruti) en leer je welk voedsel goed voor je is en wat niet. Je leert over de invloed van elementen op je lichaam en geest, over wat dosha’s betekenen, wat je uit balans brengt en wat je kunt doen om weer in balans te komen.
We gaan heerlijke en gezonde gerechten maken van seizoensproducten die voedend en reinigend zijn voor lichaam en geest.
We sluiten de kookworkshop af met een feestelijke maaltijd dat we gezamelijk nuttigen.
Wat is Ayurveda
Ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundige en gezondheidssysteem dat in schrift werd vastgelegd. Het is een holistisch systeem dat afkomstig is uit India.
Ayurveda betekent “levenskennis”. Tridosha’s spelen een belangrijke rol in de Ayurveda. De drie Dosha’s zijn Vata (beweging), Pitta (transformatie) en Kapha (stabiliteit). Afwezigheid van ziekte betekent binnen de Ayurveda niet per definitie gezondheid. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s in balans zijn, de geest rustig, spijsvertering goed werkt en dat je goed elimineert.
Waarom Ayurvedisch eten?![](https://bezielenoud.nogmeebezig.nl/wp-content/uploads/2021/08/Ayurvedische-kruiden.jpg)
Ayurveda richt zich niet alleen op genezing maar ook en voornamelijk op het voorkomen van ziekte en het handhaven van de vitaliteit. In Ayurveda speelt voeding de belangrijkste rol om de gezondheid te beïnvloeden, want we eten meerdere keren per dag. Wat we eten heeft dus heel veel invloed op onze constitutie. Eten die goed is voor onze constitutie, brengt de elementen niet uit balans, en ondersteunt onze gezondheid.
Echter op het moment dat we voeding kiezen die de verhouding tussen de elementen verstoort, ontstaat er disbalans en uiteindelijk ziekte. Dat betekent dus dat je met alles wat je eet de elementen in je lichaam in balans kan brengen of houden, of uit balans kan brengen .
De Ayurvedische keuken berust op zeer oude therapeutische principes en wordt in India dagelijks in praktijk gebracht. Het is een rijke traditie, die de westerse keuken en kookwijzen doet verbleken. Terwijl de Indiase en Ayurvedische keuken tientallen specerijen en kruiden gebruiken, van cayennepeper tot kardemon, kent de westerse keuken er maar weinig. De Ayurvedische keuken mag echter onder geen bedding verward worden met de pittige, gekruide Indiase keuken.
Ayurveda bezit een unieke wijsheid van het bereiden en benutten van voeding. Ze kent van alle voedingsmiddelen de energie (heet of koud), de smaak (zoet, samentrekkend etc), de kwaliteiten (licht, droog, olie-achtig etc.) en of ze een dosha verhogen of juist verlagen. Al deze aspecten zijn weer verbonden met de elementen.
De Ayurveda leert dat voedsel therapeutische eigenschappen heeft, die grotendeels bepaald worden door de smaak. Daarom is een smaak (rasa) van de maaltijd heel belangrijk.
Rasa betekent niet alleen smaak maar ook de essentie, emotie, sap en sappige leven…
Over de Ayurvedische Kookworkshop
Bij aankomst maken we eerst kennis met elkaar onder het genot van een heerlijke kruidenthee. Hierna krijg je een stukje theorieles. Iedereen krijgt vantevoren een formulier waar je constitutie uit blijkt. In de theorieles wordt de basis van Ayurveda uitgelegd. Wat voor constitutie je hebt en wat dat betekent voor jou. Hoe houd je met deze kennis je gezondheid optimaal en hoe blijf je in balans.
Hierna wordt er een uitgebreide Ayurvedische maaltijd bereid met verschillende gerechten waarmee je leert wat de basis is van Ayurvedisch koken.
Kookworkshop Slow cooking in de natuur
Een workshop buitenkoken in de natuur is een geweldige ervaring! Het is een fantastische manier om de natuur te ervaren en tegelijkertijd te leren hoe je heerlijke maaltijden kunt bereiden met minimale middelen. Tijdens deze workshop kun je leren hoe je vuur maakt en hoe je vervolgens verschillende gerechten kunt bereiden met behulp van eenvoudige kookapparatuur, zoals de Dutch oven en eco stoof en COBB.
De kookworkshop kan uitgebreid worden met een creatieve workshop of een andere workshop op maat gemaakt, afhankelijk waar jullie als groep een vraag hebben.
Locatie
De kookworkshop vindt plaats in een kookstudio, bij je thuis of in de natuur.
De ayurvedische kookworkshop kan eventueel gehouden worden in de sfeervolle keuken bij Alena in Castricum. De locatie is goed bereikbaar per auto, openbaar vervoer en fiets. Er is volop (gratis) parkeergelegenheid. De locatie ligt vlakbij zee. Zo heb je de gelegenheid om na de lunch nog heerlijk uit te waaien op het strand of in de Noord Hollandse duinen.
De kookworkshop Slow cooking in de natuur kan ook plaatsvinden in de moestuin van Femke in Breda.
Begeleider
Alena Kadidlovai
Meer info
Anjani Makhaisingh
Meer info
Femke Noordijk
Meer info
Algemene opmerkingen
- De producten om mee te koken zijn overwegend biologisch en niet dierlijk, er wordt gekookt met verschillende kruiden (dit de basis is van Ayurvedisch koken)
- Bij de Ayurvedische kookworkshop wordt er theorie gegeven over het thema vanuit de Ayurvedische kennis
- Er wordt gezamenlijk gekookt met als afsluiting een uitgebreide lunch / diner
Aanmelden![](https://bezielenoud.nogmeebezig.nl/wp-content/uploads/2021/06/ayurvedische-maaltijd-225x300.jpg)
- Inclusief bepalen van je eigen constitutie, Ayurvedische theorieles (bij Ayurvedische kookworkshop)
- Gehele dag thee
- Inclusief recepten
- Aanmelden voor deze kookworkshopkan onderaan deze pagina
- Let op: je aanmelding geldt pas wanneer je betaald hebt, dus wees hier op tijd mee
- Overige: Alle kookworkshops zijn toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden. Bij de Ayurvedische kookworkshop is er geen kennis nodig van Ayurveda